Freie Wähler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Freie Wähler (sh. Slobodni glasači ili slobodni birači; FW ili FWG) je izraz kojim se u Njemačkoj označava oblik političkog djelovanja, ili, preciznije, sudjelovanja u izborima u kome se određena lista natječe bez da je prethodno registrirana kao politička stranka. Pri tome se kao alternativni oblik koristi "registrirano udruženje" Eingetragener Verein (e.V.), odnosno "udruženje građana". FW se najčešće sreće na lokalnim izborima, odnosno izborima za gradska vijeća i gradonačelnike u, te je najviše uspjeha imala ruralnim sredinama Južne Njemačke, gdje birači preferiraju lokalne odluke donositi bez miješanja etabliranih političkih stranaka.

Posljednjih godina se koncept FW proširio i na višu razinu, odnosno biračima služi za antiestablishmentsko i antipolitičko protestno glasanje. Godine 2008. je na izborima za pokrajinsku skupštinu Bavarske 10,2 % glasova uspjela osvojiti FW lista na čelu sa bivšom članicom CSU Gabriele Pauli.

Na posljednjim izborima za Evropski parlament je FW lista u Njemačkoj osvojila 1,46 % glasova temeljem čega je u EP kao njena zastupnica ušla Ulrike Müller, koja se priključila liberalnoj grupi Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

V. još[uredi | uredi kod]