Fife

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fife
Fìobha
Glasgow na karti Škotske
U sastavu Škotske
Upravni oblik područno vijeće
Glavni grad Glenrothes
Površina 1324.86 km²
Stanovništvo 366.910
Gustoća 277 stanovnika na km²
Web stranica

Fife (škotsko-gelski: Fìobha) je jedno od 32 područnih vijeća (council area) i namjesništva (lieutenancy area) na istoku Škotske.

Fife je u drevnoj prošlosti bio jedno od piktskih kraljevstava po imenu Fib, pa ga se i danas po Škotskoj kolokvijalno naziva Kingdom of Fife (Kraljevstvo Fife).

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Fife leži između estuarija Firth of Tay i Firth of Forth duž obale Sjevernog mora, a sa kopna graniči sa područjim vijećima Perth i Kinross i Clackmannanshire.

Teritorij te nove administrativne jedinice nastale 1996. bio je do 1975. grofovija poznata kao po svom anglofilskom imenu Fifeshire. Nakon tog je do 1994. bio podijeljen na tri distrikta - Dunfermline, Kirkcaldy i North-East Fife.

Fife zauzima površinu od 1,324.86 km²[1] i po tom je treći u Škotskoj, a ima 366,910 stanovnika.[1] Gotovo trećina stanovnika živi u tri grada Dunfermlineu, Kirkcaldyu i Glenrothesu od kojih je posljednji iako najmanji administrativni centar.

Fife je poznat i po gradiću - St Andrews, slavnom po Univerzitetu u St Andrewsu (treći najstariji univezitet engleskog govornog područja i najstariji u Škotskoj) i golfu, koji se počeo igrati upravo u njemu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „United Kingdom: Administrative Division” (engleski). City population. Pristupljeno 08. 12. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]