Enya

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Enya
Lični podaci
Ime po rođenjuEithne Patricia Ní Bhraonáin
Datum rođenja17. 5. 1961. (1961-05-17) (dob: 62)
Mjesto rođenja Gweedore, County Doengal, Irska,
ZanimanjeKantautorka, muzička producentkinja, glumica, plesačica
Muzički rad
Period aktivnosti1986. -
ŽanrPop, new age
InstrumentiVolak
Diskografska kućaWarner Bros. (1982-)
Ostalo
Službene stranicehttp://www.enya.com/

Enya ili Enja (Eithne Ní Patricia Ní Bhraonáin) (Gaoth Dobhair, 17. maj 1961. g.) je irska pop/new age pevačica i glumica.

U Velikoj Britaniji je, sa svojih 5 top 10 singlova, do sada prodala oko 75 miliona albuma.

Biografija ukratko[uredi | uredi kod]

Enya je studirala klasičnu muziku na koledžu. Kada je završila koledž producent Nicky Ryan je pitao da se pridruži svom prodičnom bendu. Nije dugo bila u tom bendu jer je smatrala da je to muzički graniči zato je 1982. godine postala poslovni partner zajedno sa Nicky Ryan i Roma Ryan. Njen prvi zadatak je bio da napiše numeru za film Princ žaba (The Frog Prince by Sir David Puttnam). Zatim, da napiše numeru za BBC-jev dokumentarac "Kelti" ("The Celts"). Enya je tada potpisala ugovor sa Warner music, a potom i sa EMI Music Publishing. Prvi album ovog ugovora joj je bio "Watermark" sa hit singlom "Orinoco Flow". Praćen albumima "Shepherd Moons", "The Memory Of Trees", "Paint The Sky With Stars", "A Day Without Rain" u kojima su poznati singlovi "Only Time", "Amarantine" i singlovi za veoma uspešan film "Lord Of The Rings;The Fellowship Of The Ring" su "Aniron" i "May It Be". Enya, Nicky i Roma bili su nominovani za nagrade "The Golden Globe Award" i "The Academy Award" za pesmu "May It Be",bili su nominovani za mnoge nagrade i dosta njih su i osvojili ukljucujuci nagradu "The Ivor Novello For International Achievement". Relativno skoro Enya je doktorirala muziku.

Život i karijera[uredi | uredi kod]

1961-1983: Muzičko vaspitanje i Clannad[uredi | uredi kod]

Enya je rodjena i odrasla u parohiji Gweedore u Irskoj. Ona je deo muzikalne porodice koja priča na Irskom, šesto od devetoro dece. Njeni baka i deka u bili u bendu koji je svirao po celoj Irskoj, njen otac je neko vreme bio glavni muzičar benda Slieve Foy i njena majka je svirala u bendu pleasača. U ranim godinama, Enya se pojavljivala u mnogim pantomimama na sceni u lokalnom pozorištu i pevala je sa svojom braćom i sestrama u majčinom horu u katoličkoj crkvi Svete Marije. Pohađala je školu Loreto Community School u Milfordu i tada s preselila da bi išla na koledž, želela je da postane klasični pijanista, osim muzike studirala je i slikanje.

Enya ima 4 brata i 4 sestre, od kojih je nekoliko formiralo bend An Clann As Dobhar 1968. godine. U sedamdesetim su bend preimenovali u Clannad. Osamdesetih Enya je radila sa svojom braćom i sestrama u tom bendu. Enya je svirala klavijature i pevala vokale za njihov album Crann Úll (1980), zvanično nije bila član benda do 1981 godine kada su snimili Fuaim, tada se pojavila na omotu albuma. Tokom te iste godine, Enya je bila i član benda Ragairne. 1982. godine producent i menadžer Nicky Ryan je napstio Clannad i Enya mu se pridružila i započela svoju solo karijeru. Enya je tada formirala svoj studio Aigle, što na Francuskom znači orao.

1984-1987: Početak karijere[uredi | uredi kod]

Enya je snimila dva solo instrumentala: "An Ghaoth Ón Ghrian" (na Irskom "Solarni vetar") i "Miss Clare Remembers" koji su 1984 izbačeni u albumu "Touch Travel". Tada je nazvala sebe Enya. 1984. godine komponovala je za film "The Frog Prince" (Princ žaba). 1986. godine komponovala je za BBC-jev dokumentarac "Kelti" ("The Celts") i ta muzika je bila na njenom prvom solo albumu Enya (1987), ali tada je album prvukao vrlo malo pažnje. B-strana singla "Eclipse" je svirana u nazad i modelovana da bi se dobila Enjina pesma "Deireadh An Tuath" (1987). Njenu pesmu "Boadicea", sa istog albuma, kasnije je obradio bend The Fugees i napravio singl "Ready Or Not" (1996), što je izazvalo probleme zato što nisu pitali Enju za dozvolu niti su pomenuli da je to njena pesma, a nisu pitali za dozvolu ni Maria Winansa koji Enji dao dozvolu (Winansova pesma, "I Don't Wanna Know" koju prikazuje rep P. Diddy-ja i zasluge su dobila sva tri umetnika, postala je Enjin najveći singl 2004).

1988-1991: Internacionalna popularnost, Watermark i Shepherd Moons[uredi | uredi kod]

Odd 1988. godine Enjina karijera je krenula na bolje sa albumom "Watermark" u kom je poznata pesma "Orinoco Flow" (ponekad pogrešno zvana i "Sail Away"). Pesmu "Orinoco Flow" je nazvala po studiu Orinoco Studios (sada Miloco Studios), gde ju je i snimila. Pesma "Orinoco Flow" je bila na vrhu svih top lista u Ujedinjenom Kraljevstvu, na 2. mestu u Nemačkoj i prodala je 11 miliona primeraka albuma "Watermark".

Enya je rekla: "Uspeh albuma "Watermark" me je iznenadio. O muzici nikad nisam razmišljala kao o nečemu reklamnom, uvek je bila nešto vrlo privatno za mene."

Tri godine kasnije snimila je novi hit album, "Shepherd Moons", koji je prodat u 12 miliona primeraka i Enji je doneo prvu Gremi nagradu. "Shephard Moons" je najduže stajao na top listama čak 238 nedelja na listi Billboard 200. Pesme "On Your Shore" i "Exile" (iz albuma "Watermark") i "Epona" (iz albuma "Enya") bile su u filmu L. A. Story (1991). Pesma "Ebudae" je bila u filmu "Toys",a pesme "River", "Watermark" i "Storms of Africa" u filmu Green Card. Pesma "Book Of Days" je bila u filmu "Far and Away", bila je prevedena na Engeski dok je pre bila na Irskom u albumu "Shepherd Moons"(1993). 1993. godine pesma "Marble Halls" sa albuma "Shepherd Moons" bila je u filmu The Age Of Innocence.

1992-1999: The Celts, The Memory of Trees i Paint The Sky With Stars[uredi | uredi kod]

1992. godine snimljena je poboljšana verzija albuma "Enya" i nazvana je "The Celts" u kome se nalazila produžena i poboljšana verzija pesme "Portrait" kojoj je preimenovana u "Portrait (Out of the Blue)".

Četiri godine posle albuma "Shepherd Moons" snimljen je album "The Memory of Trees" (1995),koji je takodje bio uspešan na Top 5 listama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj, njene Top 10 pesme u S.A.D.-u su "Anywhere Is" i "On My Way Home".

1997. godine svoju najveću hit kolekciju , Paint The Sky With Stars: The Best Of Enya, takodje na Top 5 listama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj. U njemu su bile dve nove pesme: "Paint the Sky with Stars" i "Only If..."; "Only If..." je kasnije postao singl. ("Only If You Want To" je ranija verzija od "Only If..." i pojavila je na japanskom promo CD-u nazvanom The Best Of Enya i nema francuske reči). Enji su ponudili da komponuje za film James-a Cameron-a Titanik (Titanic),ali ona je odbila. 1989. godine Enjine pesme "Oíche Chiúin", irska verzija pesme "Silent Night", bila je izdata bar dva puta: na emisiji The Christmas EP (u kojoj se nalazi još nekoliko Enjinih pesama koje nisu povezane sa praznicima) i 1997. godine u albumu za dobrotvorne svrhe A Very Special Christmas.

Enya je bila tema pesme "Pumping Iron for Enya" grupe Atom and His Package u albumu izdatom 1999. god. Making Love.

2000-2004: A Day Without Rain[uredi | uredi kod]

Posle petogodišnje pauze Enya je 2000. godine snimila novi album A Day Without Rain, sa 37 minuta novog materijala (34 minuta u S. A. D. verziji). To je najuspešniji Enjin album, osvojio je 2. mesto na S. A. D. Billboard 200 Top listi. prvi singl tog albuma, "Only Time", je korišćen u filmu Sweet November i kasnije u 2000. godini je puštan na radiu u S. A. D. U maju 2001 NBC je počeo da koristi "Only Time" u reklami za seriju Prijatelji (Friends), što je pomoglo pesmi da dospe na Top 40 radio listu.

Posle napada 11. septembra 2001 pesma "Only Time" je korišćena u mnogim radio i televizijskim programima o napadu. Enya je snimila novu verziju te pesme, koja je 20 novembra 2001 postala pop mix, i sav novac zaradjen na tom mixu dat je žrtava napada. Pesma "Only Time" je dospela na 10. mesto Top liste Hot 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu. 12. mesto na Top listi Pop Chart i 1. mesto na top listama the Adult Contemporary i Hot Adult Contemporary charts. U Nemačkoj pesma "Only Time" je dospela na 1. mesto,a nešto kasnije album "A Day Without Rain" je takođe dobio 1. mesto.

Enya je dobila nagradu Echo Award za najprodavaniji internacionalni singl u Nemačkoj 2001. godine i nominaciju za najprodavaniji album.

2001. godine Enya je snimila pesmu "May It Be",koja je korišćena u triologiji filmova Gospodar Prstenova-Družina prstena i to je njen drugi uzastopni singl koji je osvojio 1. mesto na Nemačkim Top listama.

Nova pesma "Sumiregusa" ("Wild Violet") je zasnovana na japanskoj pesmi koju je napisala Roma Ryan. U septembru 2004. godine ta pesma je korišćena u Japanu kao reklamna pesma za Panasonic. Warner Music Japan je tvrdio da će Enjin sledeći album izaći u Japanu sredinom novembra. Na njenom zvaničnom sajtu 19. septembra Enya je rekla da je to greška i da novi album neće izaći u skorije vreme.

2005-2008: Amarantine i And Winter Came...[uredi | uredi kod]

U Novembru 2005 novi album, Amarantine, je snimljen. Dospeo je na liste Top 10 u Ujedinjenom Kraljevstvu i u S. A. D. i na 3. mesto u Nemačkoj. Album je dobio Gremi nagradu za Najbolji Album Novog Veka za 2007. godinu, to je Enjina 4. nagrada.

2006. godine Enya je snimila nekoliko CD-a sa Božićnom temom. 10. oktobra 2006. godine CD Sounds of the Season: The Enya Holiday Collection je izdat, u njegovom sastavu su šest pesama: prethodno izdate pesme "Oíche Chiúin" ("Silent Night") i "Amid the Falling Snow", novi snimci pesama "Adeste Fideles" ("Oh Come All Ye Faithful") and "We Wish You a Merry Christmas", kao i dve originalne pesme "Christmas Secrets" i "The Magic of the Night". Ovaj CD je izdat samo u S. A. D.-u u ekskluzivnom partnerstvu sa NBC televizijskom mrežom i Target radnjama. Enya je dobila nagradu World's Best-Selling Irish Act award na dodeli nagrada World Music Awards u Londonu 19. novembra 2006. godine.

Kasnije tog novembra izdata su dva nova dodatka albumu Amarantine. U U jedninjenom Kraljevstvu to je bio drugi CD, Christmas Edit: Amarantine, sa četiri nove Božićne pesme. S. A. D. su dobile specijalnu verziju ovog CD-a (Amarantine - Deluxe Collector's Edition), koji uključuje tri razglednice i kopiju knjige Rome Ryan Water Shows the Hidden Heart, koja upućuje na originalni album. Fanovi u Kanadi su mogli da biraju između Special Christmas Edition of Amarantine ili EP entitled Christmas Secrets, koja uključuje samo nove pesme.

Sredinom 2007. godine Enya je prodala 80 miliona albuma. Američki poslodavac je smislio izraz "enjakonomika" kako bi objasnio Enjinu mogućnost da proda milione albuma bez ijednog nastupa uživo.

29. juna 2007. Enya je doktorirala na univerzitetu National University of Ireland, Galway. Kratko posle toga 10. jula 2007. Enya je doktorirala i na univerzitetu University of Ulster.

29. juna 2007. izdat je album And Winter Came... sa novim spotom za pesmu "Trains and Winter Rains". Ovaj album prati njenu strast za Božićni period. U pesmi "My! My! Time Flies!" pojavljuje se gitara i pesma "Oíche Chiúin" je dobila verziju sa horom. Album je promovisala u jutarnjim programima i neke pesme je izvodila uživo.

2009-sada: The Very Best of Enya i novi album[uredi | uredi kod]

U martu 2009 Warner Music Japan izdao je Enjina prva 4 albuma u novom formatu, nazvavši ga SHM-CD. 23. novembra 2009. Enya je izdala novi album The Very Best of Enya koji uključuje većinu njenih hitova od 1988. do 2008. U 2010. pevačica Rihanna koristila je Enjinu pesmu "One By One" u jednoj od njenih pesama u albumu Loud.

U maju 2011. u jednom intervjuu Enjin menadzer je rekao da Enya radi na novom albumu i da će verovatno ići na turneju s tim albumom, delom će snimati u Londonu u studiu Abbey Road studios.

Muzički stil i drugi projekti[uredi | uredi kod]

Kao muzička grupa Enya predstavlja partnerstvo između tri osobe: Enya, koja komponuje i izvodi muziku; Nicky Ryan, koji je producent albuma; i Roma Ryan, koja piše reči pesama na nekoliko jezika, osim Irskog, Enya pesme prevodi na Irski. Enya svira sve instrumente i peva sve vokale u svojim delina osim ako nije navedeno suprotno. Iako postoje neka dela u kojima su korišćeni akustički instrumenti, skoro svi zvuci iz njenih dela su proizvedeni sintisajzerom. Zvuk iz pesama koji je njen zaštitni znak napravljen je od 80 slojeva njenog glasa.

Njen zaštitni znak (zvuk) koristi jednostavne aranžmane sa multi-tracking vokalima. Enya svaki vokal peva posebno da bi ih kasnije spojili u virtuelni hor. Enjin glas je mecosopran. U pesmi "Cursum Perficio" albuma Watermark, Enya dostiže ton C donje oktave, kasnije u pesmi peva ton A visoke oktave.

U albumu Amarantine Enya peva na Japanskom i jeziku Loxian, koji je izmislila Roma Ryan. Ne postoji zvanična sintaksa za jezik Loxian. Dok je većina pesama na Engleskom, neke su pevane cele na Irskom i Latinskom. Enya je pevala i pesme cele ili polovično napisane na Velškom, Španskom, Francuskom, čak i na jezicima koje je stvorio Tolkin. Enya je izvodila nekoliko pesama inspirisanih Tolkinovom triologijom Gospodar Prstenova koje su kasnije korišćene u istoimenom filmu, uključujući instrumental "Lothlórien" (1991), "May It Be" (2001) i "Aníron" (2001).

Enjini koncerti su specifični zbog toga što i peva i koristi playback muziku. Uživo je pevala na mnogim televizijskim emisijama, dešavanjima i ceremonijama. Ona svoju muziku ne svrstava u Savremeni tip muzike. Kada je neko pita koji je njen tip muzike ona bi jednostavno odgovorila "Enya".

Privatan život[uredi | uredi kod]

Početkom stvaranja albuma Watermark, Enya je počela da privlači pažnju manijaka, od kojih je nekoliko uspelo da upadne u njen zamak i napadne osoblje. Tim povodom, Enya je uložila 250 000 eura na sigurnost svog doma, Manderley Castle u Killiney. 1996. godine, čovek, koji je viđen u Dablinu sa njenom slikom oko vrata, izbo je sebe nožem zbog toga što su ga izbacili iz paba njenih roditelja.

Enjin zamak u Killiney

2006. godine, Enya je dospela na 3. mesto liste bogatih irskih zabavljača sa bogatstvom vrednim 109 miliona eura i 95. mesto na listi od 250 najbogatijih ljudi u Irskoj.

"Moji uticaji su u irskoj muzici, crkvenoj muzici i klasičnoj muzici."-Enya je rekla 1997 tokom jednog od mnogih intervjua.

Pored pevanja za Papu, Enya je učestvovala u britanskoj emisiji prikazanoj uživo na Badnje veče 1997. godine, pre nego što je odletela kući u County Donegal da se pridruži svojoj porodici u ponoćnoj Misi. Još uvek svake godine peva u horu njene majke u crkvi Svete Marije.

Asteroid "6433 Enya", koji je 18. novembra 1978. godine otkrio A. Mrkos, je nazvan po njoj.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Albumi[uredi | uredi kod]

  • 1986. Enya
  • 1988. Watermark
  • 1991. Shepherd Moons
  • 1995. The Memory of Trees
  • 1997. Paint the Sky with Stars
  • 2000. A Day Without Rain
  • 2005. Amarantine
  • 2008. And Winter Came...

Singlovi[uredi | uredi kod]

  • 1987.: I Want Tomorrow
  • 1988.: Orinoco Flow
  • 1988.: Evening Falls…
  • 1989.: Storms in Africa
  • 1989.: 6 Tracks
  • 1989.: Oíche Chiún (Tiha noć)
  • 1990.: 3 Tracks
  • 1991.: Exile
  • 1991.: Caribbean Blue
  • 1991.: How Can I Keep from Singing?
  • 1992.: Book of Days
  • 1992.: The Celts
  • 1994.: Marble Halls
  • 1994.: Christmas EP
  • 1995.: Anywhere Is
  • 1996.: On My Way Home
  • 1997.: Only If...
  • 1998.: Orinoco Flow (reizdanje singla iz 1988.)
  • 2000.: Only Time
  • 2001.: Wild Child
  • 2001.: Only Time (Remix)
  • 2002.: May It Be
  • 2005.: Amarantine
  • 2006.: It’s in the Rain
  • 2006.: Sounds of the Season
  • 2006.: It´s in the Rain / Adeste Fideles
  • 2006.: Christmas Secrets
  • 2008.: Trains and Winter Rains
  • 2008.: White Is in the Winter Night

Spotovi[uredi | uredi kod]

  • "Aldebaran" (1987)
  • "I Want Tomorrow" (1987)
  • "Orinoco Flow" (1988)
  • "Storms in Africa" (1989)
  • "Evening Falls" (1989)
  • "Exile" (1990)
  • "How Can I Keep from Singing?" (1991)
  • "Caribbean Blue" (1991)
  • "The Celts" (1992)
  • "Book of Days" (1994)
  • "Anywhere Is" (1996)
  • "On My Way Home" (1996)
  • "Only If..." (1997)
  • "Only Time" (2000)
  • "Wild Child" (2001)
  • "May It Be" (2002)
  • "Amarantine" (2005)
  • "It's in the Rain" (2006)
  • "Trains and Winter Rains" (2008)

Nagrade[uredi | uredi kod]

  • 1992.: Grammy za album "Shepherd Moons" u kategoriji "Best New Age Album"(najbolji new age album)
  • 1996.: Grammy za album "The Memory of Trees" u kategoriji "Best New Age Album"
  • 2002.: Grammy za album "A Day Without Rain" u kategoriji "Best New Age Album"
  • 2002.: Echo za "Only Time"
  • 2006.: World Music Award u kategoriji za najprodavaniji irski singl
  • 2007.: Grammy za album "Amarantine" u kategoriji "Best New Age Album"
  • 2007.: Počasni doktorat "Doctor of Letters" od Nacionalnog univerziteta Galway
  • 2007.: Počasni doktorat "Doctor of Letters" od Univerziteta Ulster