Ekocid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ekocid je izraz koji u najširem smislu označava događaj ili proces koji rezultira naglom ili dramatičnom promjenom prirodne okoline na nekom području, te zajedno s njome vezano naglo izumiranje ili migraciju tamošnje flore i faune. U užem, i najčešće korištenom, smislu see pod time podrazumijevaju procesi koji su posljedica ljudske aktivnosti, prije svega kroz katastrofalno zagađenje, pretjerano korištenje prirodnih resursa ili namjerno uništavanje tokom rata ili etničkog čišćenja.

Izraz je neologizam koji potiče od grčke riječi oikos ("kuća") i latinske riječi cedere, a prvi put se počeo koristiti 1960-ih, čemu je poticaj dao vijetnamski rat, odnosno kontroverzna operacija Ranch Hand tokom koje su američke snage koristile Agent Orange i druge defolijante u nastojanju da kemijskim sredstvima "očiste" džunglu i tako oduzmu prirodni zaklon Vijetkongovim gerilcima.

Izraz je postepeno stekao veliku popularnost među ekološkim i drugim aktivistima, te se koristi u svrhu "senzibiliziranja" javnosti na probleme zaštite okoline, odnosno kritiziranje po okolinu štetnog djelovanja korporacija i država. Duže vremena traju pokušaji da ekocid, slično kao i genocid, uđe u međunarodno krivično pravo kao posebna vrsta zločina protiv mira, odnosno zločina protiv čovječanstva. Oni, međutim, nisu dali nekih značajnijih rezultata.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]