Društvo književnika Vojvodine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Društvo književnika Vojvodine (skraćeno DKV) je asocijacija pisaca Vojvodine koji, pored preovlađujućeg srpskog, stvaraju i na svim zvaničnim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini.

Društvo broji preko 490 članova, od čega su sedamdesetak književni prevodioci. Posebna sekcija vojvođanskih pisaca se iz Udruženja književnika Srbije izdvojila 1966. godine, a 1976. je formirano Društvo književnika i književnih prevodilaca Vojvodine. Sedište Društva je u ulici Braće Ribnikar br. 5. u Novom Sadu.

Aktuelni predsednik DKV je dr Nikola Strajnić, univerzitetski profesor, pesnik i esejista, potpredsednici su Jovan Zivlak, pesnik i esejista i Janoš Banjai, kritičar i esejista.

DKV je organizator značajnih književnih manifestacija koje su u mnogome doprinosile kulturi podneblja (Književna kolonija u Čortanovcima, književni karavani, književne promocije, Kongres pisaca Jugoslavije), pokretač i izdavač ili suizdavač višejezičkih književnih publikacija.

Društvo književnika Vojvodine je pokrenulo glasilo "Zlatna greda"(2001) koje se bavi književnošću, umetnošću i književnom teorijom. Glavni i odgovorni urednik "Zlatne grede" je Jovan Zivlak.

Međunarodni novosadski književni festival osnovan je 2006.na kome se dodeljuje međunarodna nagrada za književnost Novi Sad. Dosadašnji dobitnici su Kristof Mekel, poznati nemački pesnik, Žan Pjer Faj, pesnik, prozni pisac i filozof iz Francuske i Ben Okri, prozni pisac i pesnik iz Nigerije, koji živi u Engleskoj.

Ciljevi Društva[uredi | uredi kod]

Glavni ciljevi Društva književnika Vojvodine:

  • unapređuje i afirmiše originalno književno i prevodilačko stvaralaštvo;
  • štiti slobodu književnog stvaralaštva i zalaže se za povoljan materijalni i društveni položaj književnih stvaralaca;
  • vodi brigu o zaštiti moralnih i materijalnih autorskih prava svojih članova;
  • zalaže se za kulturnu, nacionalnu, jezičku, versku, etničku toleranciju, toleranciju uverenja i ravnopravnost;
  • priređuje književne rasprave, skupove i tribine;
  • bavi se neprofitnom izdavačkom delatnošću u cilju unapređivanja i popularizacije i širenja književnosti;
  • sarađuje sa drugim udruženjima književnih stvaralaca, umetničkim i kulturnim udruženjima, organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu.

Neki od članova[uredi | uredi kod]

Nagrade DKV-a[uredi | uredi kod]

DKV od 1980. godine dodeljuje godišnje nagrade (za životno delo, za knjigu i za prevod godine, kao i nagrade za najbolje knjige na jezicima nacionalnih manjina(na mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom), čiji su nosioci bili neki od najznačajnijih književnih stvaralaca Vojvodine. Pisci koji su bitno obeležili svoje vreme i dali doprinos ugledu Društva su, svakako, Boško Petrović, Mladen Leskovac,Aleksandar Tišma,Miroslav Antić, Imre Bori, Ferenc Feher, Radu Flora, Florika Štefan, Paljo Bohuš, Đuro Papharhaji i drugi.

Od osnivanja DKV dodeljuje i Brankovu nagradu za najbolju prvu pesničku knjigu objavljenu na srpskom jeziku autora do 29 godina, koja je bila jedna od najprestižnijih književnih nagrada za mlade pesnike u Jugoslaviji.Prvi dobitnik ove nagrade 1954. godine bio je Vasko Popa.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]