Doña Bárbara (Telemundo)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Doña Bárbara (razvrstavanje).
Dona Barbara
Formattelenovela
KreatorAurelio Valcárcel Carrol
Brendan Fitzgerald
NastupajuEdith Gonzalez
Génesis Rodríguez
Christian Meier
Zemlja porijeklaSAD,Kolumbija
Jezik/cišpanjolski
Broj epizoda191 epizoda
Produkcija
Trajanje45 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalTelemundo

Doña Bárbara je američko-kolumbijska telenovela nastala prema istoimenom romanu Rómula Gallegosa i adaptaciji Valentine Parrage, originalno snimana 2008. i 2009.

U Hrvatskoj je prikazivana na programima Nova TV i Doma TV, u Srbiji na lokalnim televizijama i kanalu Pink Soap, u Crnoj Gori na TV IN, a u Bosni i Hercegovini na FTV.

Sinopis[uredi | uredi kod]

Barbarita Guaimaran je mlada djevojka koja je odrasla u siromaštvu i nesretnim okolnostima. Njen otac je bio kapetan starog broda koji je prevozio razna dobra, a nakon smrti majke Barbaritu je odgojila Eustaquia, Indijanka koja se odluči brinuti za nju nakon majčine smrti. Sudbina spoji Barbaru s Asdrubalom, mladim i obrazovanim avanturistom kojeg je zaposlio njegov otac. Barbara i Asdrubal se ludo zaljube, no zatim Barbara osjeti gorčinu života. Pobunjenici opsjednu brod Barbarinog oca te ubiju njega i Asdrubala. Nemoćna djevojka postaje lak plijen te biva silovana. Polumrtvu, fizički i psihički uništenu djevojku spasi Eustaquia koja Barbaru nauči tajnama crne magije. Odrastavši u mržnji, Barbara postaje moćna veleposjednica koja ne preže ni pred čim kako bi ostvarila svoje ciljeve. Zavodeći mnoge i potom ih uništavajući Barbara dolazi na glas opasne žderačice muškaraca. Njena žrtva je i Lorenzo Barquero, bogati veleposjednik od kojeg Barbara oduzima zemlju i tako postaje moćna veleposjednica. Iz veze s Lorenzom, Barbara rodi Mariselu, koju ostavlja da živi u divljini bez ikakvog dodira s civilizacijom. Njena vladavina bude uzdrmana dolaskom odvjetnika Santosa Luzarda, vlasnika susjedne hacijende 'Altamire' koji nakon što se vrati u rodni kraj sazna sve o okrutnosti Done Barbare koja je prisvojila i dio njegove zemlje. Zajedno sa svojim zaposlenicima i vjernim prijateljima Santos započne borbu kako bi vratio ono što mu je Barbara oduzela. No, Santos ni ne pomišlja kako će i on podleći čarima fatalne Barbare. Njegov susret s fatalnom Barbarom u njemu probudi strast koju ne može kontrolirati. Kako bi se oslobodio iz vlasti Barbare, Santos svoj spas pronađe u Mariseli, koju je odlučio naučiti civiliziranom načinu života. Tako će Santos postati meta Barbarine mržnje i ljutnje, a na hacijendama i tlu Arauce vodit će se okrutna bitka za život iz koje će svatko ponešto naučiti.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Lik Opis lika
Edith Gonzalez Bárbara Guaimarán “Doña Bárbara” † Privlačna žena, poznata kao “Žderačica muškaraca”. Mariselina majka. Zaljubljena u Santosa. Umire na kraju serije.
Christian Meier Santos Luzardo Vergel Obrazovan čovjek. Zaljubljen u Luisanu, zatim u Bárbaru, pa u Mariselu, s kojom se oženi i ima djete.
Génesis Rodríguez Marisela Barquero Guaimarán Lijepa mlada djevojka. Odrasla u šumi, daleko od civilizacije. Kasnije se trudi postati civilizirana. Zaljubljena u Santosa s kojim na kraju ima djete.
Katie Barberi Cecilia Vergel Santosova teta. Obrazovana i vrlo pristojna žena. Pomaže Mariseli. Zaljubljena u Antonija, s kojim ima sina, Toñita.
Arap Bethke Antonio Sandoval Nadglednikov sin. Živi i radi na Altamiri. Zaljubljen u Ceciliu, s kojom ima sina Toñita.
Paulo Quevedo Balbino Paiba † Nadglednik Straha. Obavlja Bárbarine mutne poslove.
Roberto Mateos Lorenzo Barquero † Alkoholičar. Mariselin otac. Pravi vlasnik Barquereñe (Straha). Umire nekoliko dana nakon Mariselinog 18. rođendana.
Lucho Velasco Melquiades Gamarra “Vrač” † Bárbarina desna ruka. Obavlja gotovo sve njene mutne poslove. Zaljubljen u nju. Ubija ga El Sapo.
Lucy Martínez Eustaquia † Indijanka kojoj je Bárbara kao kći. Poučila ju je crnoj magiji i vračanju.
Andrés Ogilvie-Browne Juan Primito Radi na imanju Strah. Brine se o Mariseli i njen je prijatelj. Blizak je s Eustaquiom, te špijunira ljude na Altamiri po Bárbarinom nalogu.
Raul Gutiérrez Pukovnik Pernalete Načelnik Arauce. Federicin otac. Bárbarin saveznik. Radi sve što mu ona kaže. Josefin ljubavnik.
Ivan Rodríguez Melecio Sandoval Antonijev otac. Djed Genoveve, Altagracie, Josefine, Melezie i Gervacie. Nadglednik imanja Altamire.
Martha Isabel Bolaños Josefa de Mojica Mujiquitina žena. Radi u njegovu hotelu. Federicina je prijateljica i saveznica.
Alberto Valdiri Mujiquita Josefin muž. Radi za pukovnika Pernaletea. Vlasnik je hotela u kojem radi Josefa. Kasnije se oženi Federicom.
Juan Pablo Shuk Gonzalo Zuluaga Obrazovan čovjek. Pobunjenik protiv vlade. Zaljubljen u Mariselu.
Amparo Moreno Jacilda Mudra žena. Služavka na Altamiri.
Daniela Tapia Gervacia Sandoval Jedna od Melecievih unuka. Genovevina, Altagracijina, Josefinina i Melezijina sestra. Ostaje trudna s Leonom Modragónom, ali se kasnije udaje za Carmelita. Kada Carmelito umre zbliži se sa Nelsonom.
Mimi Morales Altagracia Sandoval Jedna od Melecievih unuka. Genivevina, Josefinina, Melezijina i Gervacijina sestra. Zaljubljena u Mariu Nievesa.
Alejandra Sandoval Genoveva Sandoval Najstarija Melecieva unuka. Altagracijina, Josefinina, Melezijina i Gervacijina sestra. Zaljubljena u Pajarotea.
Pedro Rendón Carmelito † Jedan od radnika na Altamiri. Zaljubljen u Gervaciu. Oženi se njome, te priznaje njeno dijete, iako nije njegov biološki otac. Leon ga ubije.
Gary Forero León Mondragón † Jedan od radnika naStrahu. Biološki otac Gervacijina djeteta.
Roberto Manrique Maria Nieves Jedan od radnika na Altamiri. Zaljubljen u Altagraciju.
Paula Barreto Luisana Requena Obrazovana, bogata i lijepa žena. Govori mnogo jezika. Kumče je predsjednika. Santosova je bivša zaručnica. Dolazi na Altamiru u namjeri da joj se Santos ponovno vrati. Skoro umire nakon što je Bárbara na nju bacila urok. Udaje se za bogataša.
Bibiana Corrales Melezia Sandoval Meleciova unuka. Genovevina, Altagracijina, Josefinina i Gervacijina sestra. Udaje se za Cosmea.
Adriana Silva Josefina Sandoval Jedna od Melecievih unuka. Genovevina, Altagracijina, Melezijina i Gervacijina sestra. Udaje se za Andrésa.
Jimie Bernal William Danger † Bárbarin prijatelj. Želi Chusmitu i Mariselu samo za sebe. Umire nakon što ga je Balbino upucao.
Andrés Martínez Tigre Mondragón Jedan od radnika na Strahu. Sluša sve Bárbarine naredbe.
Tiberio Cruz Pajarote Jedan od radnika na Altamiri. Zaljubljen u Genovevu.
Esmeralda Pinzón Federica Pernalete Kći pukovnika Pernaletea. Zaljubljena u Antonija. Čini sve da se on oženi njome. Poslije se uda za Mujiquitu.
Gabriel González Doktor Arias Doktor u selu. Santosov prijatelj, neprijatelj pukovnika Pernaletea.
Guillermo Villa Otac Pernia Svećenik u selu.
Oscar Salazar Mauris Requena/Madame Fabulé Luisanin bratić. Mariselin dobar prijatelj. Pisac ljubavnih romana.
Naren Daryanani Onza Mondragón † Jedan od radnika na Strahu. Umire nakon što ga je pregazilo stado.
Maritza Rodriguez Asunción Vergel de Luzardo † Santosova i Felixova majka. Cecilijina sestra. Umire dok su Santos i Felix bili djeca.
Marcelo Cezan Florencio Reyes Iscijeljitelj Poznati pjevač. Pretvara se da je Bárbarin zaručnik. Chepov je prijatelj.
Jencarlos Canela Asdrubal † Bárbarin dečko u mladosti. Ubili su ga Bárbarini silovatelji.
Hermes Camelo Jose Tancredo Maduro/Chepo † Treći Bárbarin silovatelj. Silovao ju je dva puta. Umro je na Bárbarinim rukama od straha.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]