Donjecka Narodna Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava
Karta Donjecke narodne republike u Ukrajini

Donjecka Narodna Republika (rus. Доне́цкая Наро́дная Респу́блика; ukr. Донецька Народна Республіка, DNR) je samoproglašena država koju su na proljeće 2014. godine, nakon euromajdanskog prevrata osnovali radikalni ruski separatisti na području Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Proglašena 7. aprila 2014.[1][2] od strane aktivista koji su zauzeli zgradu regionalne administracije u Donjecku, a nakon čega su zauzimanja javnih zgrada zabilježena i u drugim područjima oblasti. Nastojanje ukrajinskih vlade da ponovno uspostavi vlast kroz tzv. "antiterorističku operaciju" je odmah potom eskaliralo u oružani sukob koji i danas traje. 11. maja su separatisti u Donjeckoj i susjednoj Luganskoj oblasti proveli referendume koji su, prema njihovim tvrdnjama, potvrdili želju lokalnog stanovništva za stvaranjem DNR i Luganske Narodne Republike (LNR). 24. maja su predstavnici dvije samoproglašene države sklopile sporazum o udruživanju u konfederaciju pod imenom Federativna Država Novorusija.

Do polovice augusta su ukrajinske vojne i paravojne formacije uspjele značajno potisnuti separatiste prije nego što su do početka septembra odbačene u separatističkoj kontraofenzivi; nakon što je uspostavljeno primirje Minskim sporazumom, snage DNR kontroliraju oko 50 % teritorija Donjecke oblasti. Sa druge strane, pod njihovom vlašću se trenutno nalazi najveći dio predratnog stanovništva, s obzirom da to uključuje vodeća urbana središta uključujući Donjeck.

Tokom primirja su 2. novembra 2014. na područjima pod kontrolom separtista održani izbori za predsjednika, koje je dobio Aleksandar Zaharčenko, odnosno skupštinu DNR, na kojima je većinu zastupnika dobila stranka Donjecka republika.

Reference[uredi | uredi kod]