Dionizije II od Sirakuze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dionizije Mlađi ili Dionizije II (cca. 397. pne. – 343. pne.) je bio starogrčki vladar sicilijanskog grada Sirakuza od 367. do 357. pne. te od 346. do 344. pne.

Bio je sin tiranina Dionizija Starijeg. Oca je naslijedio nakon njegove smrti 367. pne., ali mu je vlast trebao nadgledati njegov ujak, filozof Dion. Mladi Dionizije je bio sklon rasipništvu i razvratu, te je Dion u Sirakuzu pozvao svog učitelja Platona, kako bi gradsku vlast pokušali reformirati u skladu sa svojim idealima, a od Dionizija načiniti kralja-filozofa.

Dionizija su, međutim, takva nastojanja razbjesnila, te se zajedno sa historičarem Filistom urotio kako bi prognao svog ujaka te preuzeo potpunu vlast 366. pne. Ubrzo se ispostavilo kako je Dionizije posve nesposoban vladar bez Dionovih savjeta. Kada ga je Platon pokušao nagovoriti da vrati Diona, bahati vladar je dao konfiscirati ujakovu imovinu i prisiliti Dionovu suprugu da se uda za drugog čovjeka. Dion, koji je u to vrijeme bio u izgnanstvu u Ateni, odlučio je protiv nećaka dići pobunu.

Dion je u Zakintu osnovao malu vojsku te se 357. pne. vratio na Siciliju. Iskoristivši Dionizijevo odsutstvo iz grada, kao i njegovu nepopularnost, Dion je osvojio Sirakuzu, a Dionizijevi pokušaji da ga odatle izbaci nisu uspjeli. Zbog toga se bio prisiljen pridružiti svom sinu Apolokratu koji je upravljao gradom Locri na Kalabriji. Tamo je živio kao tiranin sve dok nestabilnost u Sirakuzi nije pružila priliku da ponovno preuzme vlast 346. pne. Tada je, međutim, Sirakuza oslabila i mnogi njeni vazali su sada bili nezavisni, te se udružili protiv Dionizija. Nastojeći izbjeći rat, Dionizije je dobrovoljno predao vlast te otišao u Korint gdje je ostatak života proveo u bijedi.

Izvori[uredi | uredi kod]


Prethodnik:
Dionizije Stariji
Tiranin Sirakuze
367. pne. – 356. pne.
Nasljednik:
Dion
Prethodnik:
Nisej
Tiranin Sirakuze
347. pne. – 344. pne.
Nasljednik:
Timoleon