Cadwgan ap Bleddyn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grb koji se pripusuje Cadwgan ap Bleddynu

Cadwgan ap Bleddyn (1051–1111) bio je princ države Powys u današnjem istočnom Walesu.

Bio je jedan od tri sina Bleddyn ap Cynfyna, vladara Powysa i Gwynedda. Kada mu je otac 1075. umro, država je podijeljena između njega i braće Iowertha i Maredudda. Prvi put se spominje 1088. kada je napao Deheubarth i prisilio tamošnjeg vladara Rhys ap Tewdwra da bježi u Irsku; Rhys se odatle vratio iste godine i porazio Cadwgana u bitci u kojoj su poginula dvojica Cadwganovih nećaka.

Cadwgan je Deheubarth napao poslije Rhodrijeve smrti 1093. Sljedeće godine je, pak, sudjelovao u velikom velškom ustanku protiv normanskih vitezova iz susjedne Engleske. Ustanici su uspjeli protjerati Normane iz dijela njihovih posjeda. Kada su 1098. Normani krenuli u protivofanzivu, Bledynn je postao saveznik velškog kralja Gruffudd ap Cynana. Pokušaj obrane Angleseya je propao kada je danska flota, unajmljena od strane Velšana, usred bitke za novac prebjegla na normansku stranu. Gruffud i Cadwgan su morali tražiti utočište u Irskoj.

Cadwgan se sljedeće godine vratio u Wales, gdje je povratio dio svojih posjeda davši zakletvu odanosti engleskom earlu Robertu od Shrewsburyja. Kada se godine 1102. earl Robert pobunio protiv engleskog kralja Henryja I, svrgnut je uz pomoć Cadwganovog brata Iowertha. Međutim, kada Iowerth nije dobio obećane earlove zemlje, i sam se pobunio protiv kralja. Godine 1103. je zarobljen, te je tako Cadwgan postao jedini vladar Powysa.

Godine 1109. se, pak, Cadwganov sin Owain ap Cadwgan zaljubio u Nest, velšku princezu i suprugu engleskog earla Geralda od Pembrokea. Iste godine ju je u smjelom prepadu oteo i doveo u svoj zamak. Cadwgan ga je bez uspjeha nastojao nagovoriti da Nest vratiti Geraldu. Kada je Richard de Bomais, engleski sudac Shropshirea, ponudio velškim velmožama sve Cadwganove zemlje ako ga pomognu svrgnuti, Cadwgan je pristao platiti globu od 100 funti i predati kralju Henryju sve teritorije osim jednog sela. Godine 1111. je njegov brat Iowerth ubijen od strane Madog ap Rhiryda, te je Cadwgan nakratko postao jedini velški gospodar Powysa. Iste godine je i sam stradao u sukobu sa Madogom, koji je preuzeo dio njegovih zemalja, a ostatak dobio sin Owain.

Izvori[uredi | uredi kod]

Cadwgan ap Bleddyn
Dinastija Mathrafal
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 1103
Kraljevske titule
Prethodi:
Bleddyn ap Cynfyn
princ Powysa (dio)
1075–1111
Slijedi:
Owain ap Cadwgan