Boris Leiner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Borislav (Boris) Leiner [~ lâjner] (Čakovec, 28. siječnja 1957.), jugoslavenski i hrvatski muzičar. Kao bubnjar svirao je u mnogim jugoslavenskim i hrvatskim sastavima (Haustor, Azra, Vještice itd.). Uz muziku bavi se i kiparstvom.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 28. siječnja 1957. u Čakovcu. Bubnjeve svira od svoje petnaeste godine. Po dolasku u Zagreb na studije upoznao je Branimira Štulića, koji je 1978. stvorio Azru. Leiner se Azri priključio 1979. nakon čega je uslijedilo zlatno razdoblje benda. U to vrijeme je svirao i u Haustoru. God. 1983. osnovao je reggae bend Naturalna mistika. Iste je godine sa Štulićem otišao u Nizozemsku, gdje je nastavio studij kiparstva. Na akademiji je izradio Štulićev portret, a kasnije je u svom zagrebačkom ateljeu napravio i njegovu bistu.[1] Nakon izlaska albuma Krivo srastanje, koji je doživio loše kritike, krenuli su na turneju po Jugoslaviji i pokušali izlazak u Evropu, no bez uspjeha. Poslije koncerta u zagrebačkom Domu sportova 1987. na kojem je snimljena Zadovoljština napustio je Azru. Od 1987. zajedno s Maksom Juričićem i Srđanom Saherom svira u hrvatskoj grupi Vještice.

God. 1990. otišao je u Prag, a nakon toga u Kopenhagen i Berlin. Svirao je u nekoliko belgijskih i danskih grupa. U Evropi snima dva albuma sa sastavima Freedom Lovers i Love Sister Hope. U Berlinu 1992. organizirao je manifestaciju Rock Against The War (Rockom protiv rata), s podnaslovom Tko to tamo peva?, na koju su bile pozvane najbolje rock grupe iz svih jugoslavenskih republika. Održana su dva koncerta u Pragu i jedan u Berlinu. Na koncertima su nastupili EKV, Vještice, Električni orgazam, Partibrejkers i Ritmutituki, dok su LET 3 i Zabranjeno pušenje svoj nastup otkazali. Koncerti su prošli veoma posjećeno. Prenosio ih je MTV, a u Zagrebu OTV.[2]

Od sredine 1990-ih aktivan je u mnogim hrvatskim bendovima. S Darkom Rundekom snimio je dva albuma. God. 2000. objavio je album Bioritam i postao član Diva-Dodola Folk Orchestra.

U beogradskom KST-u svirao je 20. listopada 2001. na koncertu pod nazivom Pozdrav Azri. U zagrebačkoj Tvornici održao je 3. studenoga 2002. koncert Tribute to Azra pod nezvaničnim nazivom Džoni, vrati se na kojem je izložio Štulićevu bistu. Štulić je to prokomentirao: »Leiner je taj koji je postavio onu bistu na pozornicu, jer bi on i htio da budem mrtav.« A Leiner je na to odgovorio: »Mi radimo kult njegove ličnosti, a ne želimo ga pokopati.«[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://www.azraweb.com/oazri/ljubavi.html
  2. „Leinerov Intervju, Rock Express #32, novembar 2001.”. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-14. Pristupljeno 2008-04-17. 
  3. Večernji list, 08. studenoga 2002.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]