Bombaški napad u Bejrutu 2015.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bombaški napad u Bejrutu 2015)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bombaški napad u Bejrutu 2015.
LokacijaLibanon Burdž al-Baradžne, Bejrut, Libanon
Koordinate33°49′45″N35°29′41″E
Datum12. 11. 2015. (2015.-11-12.) (8 god.)
18:00 (EET)
Metašijitski civili
Vrsta napadasamoubilački napad
Oružjebomba
Mrtvih>46
Ranjenih240
PočiniteljiISIL
Počiniteljneidentificirani

Bombaški napad u Bejrutu 2015. odnosi se na dvostruki samoubilački napad koji je izveden 12. novembra 2015. u kasnim popodnevnim satima i bio je usmjeren protiv šijitskih civila okupljenih ispred lokalne džamije i pekare u Burdž al-Baradžni, općini Bejruta pod kontrolom Hezbolaha. Odgovornost za napad preuzela je salafističko-džihadistička skupina ISIL, navodeći kao motive učešće Hezbolaha u Sirijskom ratu na vladinoj strani. U dvjema eksplozijama poginulo je najmanje 46 ljudi uz dodatnih 240 ranjenih, čime teroristički incident predstavlja najsmrtonosniji napad takve vrste nakon svršetka građanskog rata, zajedno sa srodnim bombaškim napadom izvedenim u Tripoliju 2013. godine.

Napad[uredi | uredi kod]

Dva konsekutivna samoubilačka napada izvedena su između 17:30 i 18:00 po lokalnom vremenu, u napučenoj Huseinijinoj ulici smještenoj u trgovačkoj četvrti Burdž al-Baradžne na jugu Bejruta u kojoj prevladava šijitsko stanovništvo. Prva eksplozija pogodila je civile ispred lokalne džamije nakon što je napadač zaustavljen u pokušaju da uđe u nju, a nakon što su se oko unesrećenih okupili prolaznici s ciljem da pomognu ranjenima, kod susjedne pekare odjeknula je i druga eksplozija. Treći serijski napad izbjegnut je brzom reakcijom snaga sigurnosti Hezbolaha koji su identificirali i likvidirali trećeg napadača s eksplozivnim prslukom.

Žrtve[uredi | uredi kod]

U napadima je poginulo najmanje 46 ljudi, dok je još oko 240 ranjenih zbrinuto po bolnicama. Među smrtno stradalima su žene i djeca, sirijski i palestinski državljani, te dvojica djelatnika Američkog univerziteta u Bejrutu.

Reakcije[uredi | uredi kod]

Tamam Salam, libanonski vršitelj dužnosti predsjednika i premijera, proglasio je 13. novembra danom žalosti. Salam, ministar unutrašnjih poslova Nohad Mačnuk i brojni drugi libanonski političari pozvali su na nacionalno jedinstvo. Hezbolahov vođa Hasan Nasralah poručio je počiniteljima da se njegove snage neće povući iz Sirije, istovremeno obećavši snažniji angažman protiv terorista u Sirijskom ratu. Teroristički napad osudili su dužnosnici brojnih zemalja, uključujući Francusku, Iran, Italiju, Kuvajt, Katar, Rusiju, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Reportaže
Fotogalerije