Bau (otok)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bau
Podaci
Lokacija Tihi ocean
Arhipelag Viti Levu
Koordinate 17°58′″S178°37′″E
Država  Fidži
Glavno naselje Bau
Površina 0.08 km²
Broj stanovnika cca. 200

Bau (izgovor: [ˈmba.u]) je maleni otok u sklopu arhipelaga Viti Levu na Fidžiju. Bau ima ukupnu površinu od oko osam hektara, a udaljen je nekoliko stotina metara od glavnog otoka u skupini. Na njemu živi oko 200 ljudi.

Bau ima izniman historijski značaj za Fidži. Naime, moćni plemenski čelnici Tanoa Visawaqa i Seru Epenisa Cakobau bili su, svaki u svoje vrijeme, ratu otoka Bau te je upravo s tog otoka krenula ideja o ujedinjenju Fidžija u jedinstveno kraljevstvo, što je Cakobau, nakon što je izgradio moćnu vojsku, konačno uspio 1871. godine. Iako je Kraljevstvo Fidži bilo kratkotrajno (Britanci su kolonizirali arhipelag već 1874. godine), ta ujedinjena monarhija poslužila je kao jezgra suvremene, unitarne Republike Fidži. Na otoku se nalazi i najstarija kršćanska crkva na Fidžiju i spomenik žrtvama kanibalističkih obreda, a značajan je i po tome što je standardni fidžijski jezik temeljen upravo na bauanskom dijalektu.

Upravo zbog svog historijskog značaja, Bau se smatra svetim u očima mnogih Fidžijaca. Strancima je pristup otoku zabranjen bez posebne dozvole od strane državnih vlasti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]