Battir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Battir
بتير
Terase Battira
Terase Battira
Terase Battira
Koordinate: 31°43.29′N 35°08.12′E / 31.72150°N 35.13533°E / 31.72150; 35.13533
Država  Palestina
Guvernija Betlehem
Vlast
 - Predsjednik općine Akram Bader
Stanovništvo (2009)
 - Grad 3967

Battir (također Beiter i službeno Bateer, arapski: بتير) je naselje u Betlehemskoj guverniji, na Zapadnoj Obali u području Palestinske samouprave, s nešto manje od 4000 stanovnika. Nalazi se 6,4 km zapadno od Betlehema i jugozapadno od Jeruzalema, na središnjoj visoravni između Nablusa i Hebrona.

Ovaj brdski krajolik sastoji se od niza kultiviranih dolina poznatih kao uidiani (widian) s karakterističnim kamenim terasama, od kojih se neki navodnjavaju za uzgoj voća i povrća, dok su ostale suhe i zasađene vinogradima i maslinicima. Razvoj terasaste poljoprivrede na planinskom području podržava mreža kanala za navodnjavanje koji se pune iz brojnih izvora. Tradicionalni sistem distribucije se još uvijek upotrebljava kako bi se voda ravnopravno podijelila mnogim obiteljskim gospodarstvima čiji članovi stanuju u obližnjem selu Battiru. Zbog toga je Battir upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2014. godine.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Palestina: Zemlja maslina i vina - kulturni krajolik južnog Jeruzalema, Battir
Svjetska baštinaUNESCO
 Palestina
Registriran:2014. (38. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv, v
Ugroženost:2014. –
Referenca:UNESCO

Drevni Betar, na čijem mjestu se danas nalazi Battir, bio je jevrejsko selo i utvrda iz drugog stoljeća i mjesto posljednje bitke proturimskog Bar Kokhbinog ustanka 135. godine. Njegov historijski centar Arapi zovu Khirbet el-Yahud („Jevrejska ruševina”). U drevno doba naselje se nalazilo na putu od Jeruzalema do Bet Gubrina. Bio je naseljen tijekom bizantskog i islamskog razdoblja, a prema popisima za osmanskog i britanskog mandata stanovništvo je većinsko muslimansko. Battir se nalazi odmah iznad željezničke pruge Jaffa-Jeruzalem, koja je služila kao linija primirja između Izraela i Jordana od 1949. do Šestodnevnog rata 1967. kada ga je osvojio Izrael.

Godine 2007. Battir imao populaciju od oko 4000 stanovnika i bio je pod nadzorom plestinske nacionalne vlasti.

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Battir