Aulo Didije Gal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aulo Didije Gal

Aulo Didije Gal (Aulus Didius Gallus, 1. vijek) bio je rimski vojskovođa i velikodostojnik iz doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije, najpoznatiji po tome što je služio kao guverner Britanije od 52. do 57.

Karijeru je započeo pod carem Tiberijem kao kvestor, najvjerojatnije godine 19. Poslije toga je služio kao legat prokonzula Azije, prefekt konjice i prokonzul Sicilije. Od 38. do 49. je služio kao nadglednik rimskih akvadukta, a pod carem Kaligulom je godine 39. bio i suffect konzul. Na mjesto guvernera Britanije je postavljen nakon iznenadne smrti njegovog prethodnika Publija Ostorija Skapule, a što su iskoristili Siluri u današnjem Walesu kako bi ponovno digli ustanak protiv rimske vlasti. Prema Tacitu, Gal nije bio previše oduševljen svojim imenovanjem, smatrajući provinciju dalekom i neatraktivnom. Mandat mu je bio obilježen prije svega defenzivnim operacijama, odnosno nastojanjem da se očuva rimska vlast nad već osvojenim područjima, nauštrb širenja na druga područja. Skapula je uspio djelomično smiriti Silure, a od svrgavanja je spasio i prorimsku brigantsku kraljicu Kartimanduu nakon svađe s bivšim suprugom Venucijem. Nakon pet godina službe ga je smijenio Kvint Veranije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Ostorius Scapula
Rimski guverner Britanije Slijedi:
Quintus Veranius
Prethodi:
Marcus Aquila Iulianus i Publius Nonius Asprenas
Suffect konzul Rimskog Carstva
suffect consul pod Kaligulom zajedno sa Lucijem Apronijem Cezijanom; i Kvintom Sankvinijem Maksimom, Gnejem Domicijem Korbulonom, Domicijem Aferom suffect
39
Slijedi:
Kaligula