Amfiktionija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izraz amfiktionija (starogrčki: ἀμφικτυονία), "liga susjeda" ili Amfiktionski savez je u arhajskom periodu drevne Grčke označavao savez drevnih grčkih plemena [1][2] sklopljen u mračnoj prošlosti, prije nego što su se razvili grčki polisi.

Od svih amfiktionija je najpoznatija Delfski ili Veliki amfiktionski savez, čija je svrha bila briga o hramovima Apolona i Demetre. On je, po predaji, osnovan oko 1100. pne. a mitski osnivač mu je bio Amfiktion, brat Helena, praoca svih Grka. Predstavnici su se sastajali dva puta godišnje - na proljeće kod Termopila i u jesen u Delfima.

Delfski savez je u 5. vijeku pne. stekao političku važnost, odnosno postao oruđe za širenje hegemonije pojedinih grčkih država. Najpoznatiji primjer se zbio 356. pne. kada su Fokiđani napali Delfe, što je ostale članove Saveza natjeralo da proglase Treći sveti rat. Po njegovom završetku je članom Saveza postala Makedonija na čelu s Filipom II, koji je to iskoristio kako bi nametnuo makedonsku hegemoniju Grčkoj. Liga se, u određenim oblicima, održala sve do rimskog vremena, kada je nestala u 2. vijeku n.e.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. History.com
  2. „Encarta”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-31. Pristupljeno 2009-07-17.