Alijat II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Alijat II je bio kralj Lidije (619-560. pne.). Smatra se osnivačem Lidijskog Carstva. Bio je sin Sadijata iz kuće Mermnada. Na početku vladavine je nekoliko godina vodio rat protiv Mileta započet od strane njegovog oca. Međutim, poslije je bio prisiljen okrenuti se borbi protiv Medijaca i Babilonaca. Dana 28.5. 585. pne., za vrijeme bitke na rijeci Halis protiv Kjaksara, kralja Medije, došlo je do pomrčine sunca. Borbe su se prekinule, uspostavljen je mir a Halis postao trajna granica između dva kraljevstva.

Alijat je protjerao Kimerijce (v. Skitija) iz Male Azije, pokrio Karijce i osvojio nekoliko jonskih gradova (Smyrna, Kolofont). (Smyrna je bila opljačkana i razorena oko 600. pne., a stanovnici prognani u unutrašnjost Male Azije.)

Alijat je uveo standardnu težinu za kovanice (1 Stater = 168 zrna pšenice). Kovanice su proizvođene uz pomoć obojanog nakovnja i imale lavlju glavu, simbol Mermnada.

Naslijedio ga je sin Krez. Kći Arijenida od Lidije bila je kraljica supruga Astijaga, kralja Medije.

Grobnica mu još uvijek postoji na visoravni između jezera Gigeja i rijeke Herm sjeverno od Sarda. Sastoji se od velike gomile zemlje ispod kojih se nalaze temleji od velikih stijena. Iskopao ga je Spiegelthal godine 1854. te pronašao veliku komoru sastavljeno fino izrezanih blokova mramora, a u koju se dolazilo s juga. Sarkofag i njegov sadržaj su odnijeli rani pljačkaši grobova, a sve što je ostalo su slomljene vaze od alabastera, grnčarija i ugljen. Na dnu gomile se nalaze veliki kameni falusi.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Sadijat
kralj Lidije
619–560. pne.
Slijedi:
Krez