Juraj I., veliki knez Moskve: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
razne ispravke
m (razne ispravke)
 
== Nasljedstvo i rat ==
 
'''Juraj I.''' je bio najstariji sin [[Danijel, knez Moskve|Danijela, kneza Moskve]], kojega naslijeđuje s mongolskim dopuštenjem u trenutku njegove smrti 5. ožujka 1303. Od njega on naslijeđuje i rat protiv Andreja III. čijom smrću sljedeće godine se raspada Danijelov savez s Mihajlom od [[Tver]]a što označava početak višedesetljetnog rata između [[Tver]]a i [[Moskva|Moskve]] za veliko kneževstvo [[Vladimir]]a koji nakratko završava porazom Moskve. U trenutcima dok mu se prijestolnica 1315. godine nalazila pod opsadom '''Juraj''' putuje na dvor [[Zlatna Horda|Zlatne Horde]] tražeći kao vjerni vazal pomoć protiv "podmuklog" neprijatelja. On u tome postaje tako uspješan da ubrzo dobiva ruku Agafe kćerke tamošnjeg vladara. Kao miraz '''Juraju''' s pridružuje jedna mongolsku vojsku koja treba poslužiti za uništenje protivnika. U bitci koja uslijeđuje Mihajlo od [[Tver]]a pobjeđuje mongolsku vojsku i zarobljava ženu od Juraja. Kako ona u zarobljeništvu uskoro umire vladar [[Zlatna Horda|Zlatne Horde]] na poticaj moskovskog kneza zbog toga događaja osuđuje na smrt i pogubljuje Mihajla čineći tako Juraja najmoćnijim ruskim knezom.
 
== Omrznuti vazal ==
 
Kako bi se ta mongolska odluka dodatno pojačala 1319. godine Zlatna Horda daruje zadatak [[Moskva|Moskvi]] da skuplja godišnji danak od ruskih vazala koji su joj dužni isplaćivati svi tamošnji knezovi. Tim činom Moskovska država doživljava svoj brzi preobražaj u veliko kneževstvo važnije od drugih sličnih. S razlogom ili ne taj novac na kraju postaje Jurijeva propast pošto ga osvjetoljubivi sin Mihajla od [[Tver]]a optužuje za potkradanje [[Zlatna Horda|Zlatne Horde]]. U iščekivanju suđenja pred kanom '''Juraj I.''' je ubijen od atentatora 2. studenoga [[1325]]. godine.
 
 
Nasljeđivanje '''Juraja I.''' nikada nije bilo dovedeno u pitanje pošto je on kao i njegov brat [[Ivan I., veliki knez Moskve]] imao neupitnu podršku 300 000 mongolskih vojnika [[Zlatna Horda|Zlatne Horde]].
 
 
{{Redoslijed|
177.192

izmjene

Navigacijski meni