Razlike između izmjena na stranici "Jon"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 3 bajta ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Ions}})
m (razne ispravke)
 
== Istorija ==
 
Jone je prvi pominjao [[Majkl Faradej]] oko [[1830]]. kako bi opisao čestice koje se kreću prema katodi ili anodi. Ipak, mehanizam po kome se ovo dešava nije opisan sve do [[1884]]. kada ga je [[Svante Arenijus]] (''Svante August Arrhenius'') opisao u doktorskoj disertaciji na [[Univerzitet u Upsali|Univerzitetu u Upsali]]. Njegova teorija prvobitno nije bila prihvaćena (ocenjen je najmanjem prolaznom ocenom) ali je kasnije dobio [[Nobelova nagrada za hemiju|Nobelovu nagradu za hemiju]] [[1903]]. za istu disertaciju.
 
== Jonizacioni potencijal ==
 
'''Jonizacioni potencijal''' ili '''energija jonizacije''', predstavlja rad koji se izvrši prilikom uklanjanja jedanog elektrona iz datog sistema, dakle rad da se stvori određeni jon. (To je rad da se eletron odvede na beskonačno veliko rastojanje.) Kod čvrstih tela i tečnosti jonizacioni potencijal zavisi od lokalnih uslova pa ne predstavlja naročito stabilnu konstantu. Međutim za izolovani atom (dakle, atom u gasnoj fazi na vrlo niskom pritisku) jonizacioni potencijali su karakteristične konstante koje ima smisla tabulirati.
 
 
== Etimologija ==
 
Reč ''jon'' je ime koje je nadenuo Majkl Faradej, od [[Grčki jezik|grčke]] reči ''ἰόν'', neutralni prezent particip od ''ἰέναι'', „ići“, stoga „koji ide“. Tako, ''anjon'', ''ἀνιόν'', i ''katjon'', ''κατιόν'', znači „(stvar koja) ide gore“ i „(stvar koja) ide dole“, redom, i ''anoda'', ''ἄνοδος'', i ''katoda'', ''κάθοδος'', znači „ide gore“ i „ide dole“, redom, od ''ὁδός'', „put“.
 
177.192

izmjene

Navigacijski meni