Razlike između izmjena na stranici "Auckland"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 4 bajta ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (+commonscat)
m/м (razne ispravke)
 
== Povijest ==
 
Na prostoru Aucklanda je oko 1350. godine nastalo naselje novozelandskih starosjedilaca [[Maori|Maora]] nazvano Tāmaki-makau-rau. Europljani su na taj prostor stigli tek u 19. st. 1832. godine je Joseph Brooks Weller kupio taj prostor od Maora. 1840. je novozelandski guverner William Hobson odlučio tamo sagraditi novi glavni grad Novog Zelanda koji je nazvao Auckland prema engleskom potkralju Indije Georgeu Edenu, grofu od Aucklanda. 1841. je Auckland proglašen glavnim gradom i to je bio do 1865. kad je glavni grad preseljen u [[Wellington]].
 
 
== Zemljopis ==
 
Auckland se nalazi na sjeveru Sjevernog otoka, na uskoj kopnenoj prevlaci koja spaja Sjeverni aucklandski poluotok (North Auckland Peninsula) s ostatkom Sjevernog otoka. Sjeverni aucklandski poluotok je veliki poluotok koji se pruža duboko u more na sjeveru Sjevernog otoka. U prostoru Aucklanda je vrlo razvedena obala. Grad je smješten na uskom pojasu kopna između zaljeva Manukau Harbour na jugozapadu ([[Tasmanovo more]]) i Waitemata Harbour na sjeveroistoku ([[Tihi ocean]]). Prema tome Auckland ima obalu na dva mora. Waitemata Harbour je dio većeg zaljeva [[Hauraki]]. U zaljevu Hauraki se nalazi otok [[Waiheke Island]] na kojem postoje naselja koja se smatraju dijelom šireg gradskog prostora Aucklanda. U blizini je i vulkanski otok Rangitoto Island s istoimenim vulkanom. Kroz grad teče kratka rijeka Tamaki koja izvire i ulijeva se u more na prostoru grada.
 
 
== Znamenitosti ==
 
Auckland je moderan grad s brojnim poslovnim tornjevima. Najvažnija građevina je telekomunikacijski toranj Sky Tower, s 328 m visine najviša građevina južne Zemljine polutke. Zanimljiva je gradska vijećnica s jednom od najakustičnijih koncertnih dvorana na svijetu i konferencijski centar Aotea. Popularne su trgovačke ulice High Street, Queen Street, Ponsonby Road i Karangahape Road. Most Harbour Bridge preko zaljeva Waitemata je jedan od najpoznatijih simbola grada.
 
 
== Gospodarstvo ==
 
Auckland je gospodarski centar Novog Zelanda. Auckland CBD je poslovni i financijski centar s brojnim bankama i sjedištima poduzeća. Najvažnija djelatnost je trgovina. Auckland je jedan od najvažnijih svjetskih nautičkih središta i razvijen je turizam. Značajne su i lučke djelatnosti.
<!--Interwiki-->
177.192

izmjene

Navigacijski meni