Liège – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding vep:L'jež
Red 83: Red 83:
[[tr:Liège]]
[[tr:Liège]]
[[uk:Льєж]]
[[uk:Льєж]]
[[vep:L'jež]]
[[vi:Liège]]
[[vi:Liège]]
[[vo:Liège (zif)]]
[[vo:Liège (zif)]]

Verzija na datum 6 februar 2012 u 06:07


Koordinate: 50° 39' 02" SG Š, 5° 34' 0" IGD

Zastava Liježa

Lijež (fr. Liège, hol. Luik, nem. Lüttich, valonski Lidje) je veliki i glavni grad istoimene provincije. Grad i provincija su deo Valonije u Belgiji. Šire gradsko područje ima 600.000 stanovnika, a sam grad oko 186.000.

Lijež u Belgiji

Nalazi se u dolini reke Meze na ušću reke Urte, blizu istočne belgijske granice sa Nemačkom i Nizozemskom. Udaljen je 25 kilometrara od Mastrihta i 40 kilometara od Ahena.

U Liježu postoje Univerzitet i druge visoke škole, sa ukupno 17.000 studenata, sedište katoličkog biskupa, pozorište, opera i druge ustanove kulture. Građani uglavnom govore francuski, a poznat je po velikoj zajednici Italijana, koji daju gradu mediteranski šarm.

Istorija

U doba Rimskog carstva grad se nazivao Leodicum, što je verovatno poteklo od reči legija. Godine 717. grad se razvio u sedište biskupije, tako da je tokom srednjeg veka bio važan politički i kulturni centar.

Vladari grada su bili istovremeno biskupi i prinčevi. Grad je imao široku autonomiju. Lijež je imao najveću kupolu katedrale u celom Svetom rimskom carstvu. Tokom Francuske revolucije 1794, u naletu francuske anti-religijski nastrojene vojske, spaljena je i opljačkana katedrala Svetog Lamberta, prvog biskupa Liježa. Sporazumom Napoleona i pape Pija VII raspuštena je biskupija. U XIX veku grad je postao važan centar za proizvodnju čelika.

Dvanaest gradskih tvrđava su izgrađene između 1888. i 1892. U oba svetska rata ovde su vođene kratkotrajne, ali intenzivne borbe.

V. također

Spoljašnje veze