Ankara – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl Ankara_City_Center.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jameslwoodward sa razlogom: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Ankara City Center.jpg
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding vep:Ankar
Red 158: Red 158:
[[uk:Анкара]]
[[uk:Анкара]]
[[ur:انقرہ]]
[[ur:انقرہ]]
[[vep:Ankar]]
[[vi:Ankara]]
[[vi:Ankara]]
[[vo:Ankara]]
[[vo:Ankara]]

Verzija na datum 3 februar 2012 u 13:04


Ankara je glavni grad Turske. Ima 5.153.000 stanovnika i nalazi se na visini od 1000m n.v. Staro ime korišćeno do 1930. je Angora. Nakon proglašenja Republike Turske 1923. Ankara postaje glavni grad umesto Istanbula. Od 1919. godine Angora je sjedište narodne vlade Mustafe Kemal-paše Ataturka koji je poveo rat za oslobađanje turskih teritorija. 1923. godine Kemal paša proglašava Angoru za glavni grad Turske. 1930. godine Angora mjenja ime u Ankaru.

Grad se sastoji od starog, sjevernog dijela, koji je sačuvao srednjovjekovno-istočnjački izgled i od modernog južnog dijela koji je podignut uglavnom nakon 1923. godine.


Znamenitosti

  • Anitkabir - mauzolej Ataturka, oca moderne turske države. Nalazi se na uzvišenju inad grada. U sklopu mauzoleja, izgrađenog 1953. nalazi se i muzej sa voštanom figurom Kemala Ataturka, njegovi spisi, pismima, ličnim stvarima i fotografijama koje prate njegov život.
  • Etnografski muzej - nalazi se preko puta zgrade opere u distriktu Ulus. Sadrži kolekciju narodne umetnosti iz otomanskog i seldžučkog doba.
  • Muzej anadolijskih civilizacija - nalazi se na ulazu u dvorac Ankare i u stvari je stari bezistan.
  • Muzej likovnih i vajarskih umetnosti - nalazi se blizu etnografskog muzeja i ima bogatu kolekciju turske umetnosti od 19. veka do današnjih dana.


Koordinate: 39° 55' S, 32° 51' I
.

ak:Ankara