Razlike između izmjena na stranici "André Bazin"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 4 bajta ,  prije 7 godina
m
nema sažetka uređivanja
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:))
mNo edit summary
'''André Bazin''' (18. april 1918- 11. novembar 1958) je bio [[Francuska|francuski]] filmski kritičar i jedan od najuticajnijih [[filmska teorija|teoretičara]] u [[historija filma|historiji filma]], poznat kao osnivač uglednog časopisa ''[[Cahiers du cinema]]'', odnosno pokrovitelj pokreta poznatog kao [[Francuski novi val]].
 
Bazin je karijeru filmskog kritičara započeo 1943. godine. U svojim kritikama je nastojao objasniti i približiti ono što je smatrao najboljim filmovima širokim masama, te također bio pobornik stava da bi se detaljne filmske kritike trebali pisati samo o filmovima koji se sviđaju, odnosno da bi filmske kritike trebale biti konstruktivne. Bazin je preferirao [[dokumentarni film|dokumentarne filmove]] i [[italijanski neorealizam]], smatrajući da takvi filmovi gledatelju pružaju ono što je nazivao "objektivnim realizmom"; iz istih razloga je preferirao režisere poput [[Howard Hawks|Howarda Hawska]], koje je nazivao "nevidljivima", te smatrao kako se filmska naracija može najbolje ostvariti kroz široke kadrove (poput onih koje je koristio [[Jean Renoir]]) te izbjegavanje brze montaže i sličnih postupaka karakterističnih za dotada popularnu [[sovjetska montažna teorija|sovjetsku montažnu teoriju]]. Bazin je također smatrao kako film mora biti vjerodostojan odraz ličnosti režisera, a što je godine 1954. dodatno razradio njegov štićenik [[François Truffaut]] u članku ''Izvjesna tendencija francuske kinematografije'' i tako pružio podlogu za [[autorska teorija|autorsku teoriju]].
 
Bazin je umro od leukemije na dan kada je Truffaut započeo snimanje svog znamenitog režijskog debija ''[[400 udaraca]]''; Truffaut se svom mentoru odužio posvetom na špici.

Navigacijski meni