Frans Hals – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dinamik-bot (razgovor | doprinos)
m r2.6.5) (robot Dodaje: kl:Frans Hals
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Red 83: Red 83:


{{DEFAULTSORT:Hals, Frans}}
{{DEFAULTSORT:Hals, Frans}}
{{Commonscat}}

[[Kategorija:Nizozemski slikari]]
[[Kategorija:Nizozemski slikari]]
[[Kategorija:Rođeni 1580-ih]]
[[Kategorija:Rođeni 1580-ih]]

Verzija na datum 25 januar 2012 u 14:42

Frans Hals
kopija autoportreta Fransa Halsa.
Biografske informacije
RođenjeFrans Hals
cca. 1580
Antwerpen
Smrt26. 8. 1666.
Haarlem
NacionalnostFlandrijsko - nizozemska
Opus
Poljeslikanje
Znamenita djela

Frans Hals (hol. Frans Hals, rođen između 1580. i 1585. u Antverpenu, umro 29. avgusta 1666. u Harlemu) bio je jedan od poznatijih flamanskih portretista prve polovine 17. veka.

Život

Frans Hals sin od Franhojsa Halsa (Franchoys Hals) iz Mehelna (Mecheln) i majke Adrientgen van Gertenrik (Adriaentgen van Geertenryck). Otac mu je bio proizvođač tkanina (Tkač). 1585. grad Antverpen je bio preuzet od strane Špansko-Habzburgske vojske, građani koji nisu hteli da se pokatoliče, bili su jednostavno primorani da napuste svoj rodni grad. Većina tih izbeglica bili su zanatlije, koji su se nastanili na području današnje Holandije. Već od 1585. Halsovi roditelji nisu bili uvedeni u knjigu građana Antverpena. 19. Marta 1591. rodio se Halsov mlađi brat Dirk Hals (Dirck Hals 1591. – 1656.). 1603. za samo jedno kratko vreme bio je Hals učenik kod Karela van Mandera (Carel van Mander) koji je takođe poticao iz Flamanije. 1610. postaje Frans član udruženja slikara u Harlemu koje se zvalo Lukas udruženje.

Familija

Te iste godine ženi se Frans Hals sa Anetje Harmansdr. (Annetje Harmansdr). 2. septembra 1611. rodio se prvi sin Harmen Hals (16111669). Početkom juna 1615. umire mu supruga, nakon rođenja drugog sina. Anetje je sahranjena na jednom groblju gde su se sahranjivali samo siromašni. Tokom čitavog svog života Frans Hals je patio od hronične besparice, uvek je bio u zaostatku plaćanja dugova, kako kod pekara, tako i kod mesara, i u slikarskom društvu gde je bio član, morali su da ga sudski opomenu da bi dobili svoju članarinu. 1616. između oktobra i novembra boravi Hals ponovo u Antverpenu, a decu je u međuvremenu ostavio kod dadilje da se o njima brine. Dadilja ga je kasnije morala da tuži da bi dobila svoj honorar. 12. februara 1617. ženi se ponovo Hals sa Lizbet Rejnijers (Lysbeth Reyniers) sa kojom je imao osmoro dece.

Pet sinova koji su postali slikari

Važnije porudžbine počinju tek 1616. sa grupnim slikama od streljačkog društva. Svake tri godine su se oficiri gradske milicije opraštali od te vojničke službe, sa jednom velikom svečanošću. Za uspomenu sa tog zajedničkog služenja, ti oficiri su na jednom grupnom banketu uslikavani od strane raznih slikara. U to vreme postojale su dve grupe milicijske vojske: Sv. Hadrijan (St. Hadrians) i Sv. Đorđe (St. Georg), kod zadnjeg je Hals dobrovoljno služio kao odbornik i od njih dobiva prvu veliku narudžbinu.

Dela

Datoteka:Frans Hals 02.jpg
Frans Hals: „Vilhelm van Hejtujcen“ stara Pinakoteka Minhen

Frans Hals u svoje doba nije bio tako slavan, ali je zato bio poštovan. Portreti su bili usko povezane porudžbine, koje su se na daleko pružale čak i izvan granica Harlema, za klijentelu koju je on vremenom stekao. Puno njegovih modela bili su jako poznate ličnosti iz svakodnevnog života, kulture i umetnosti. Slikani su samo članovi iz visokog društva, kao i predstavnici iz književnosti, učenjaci, slikari, propovedači i sveštenici, a da ne zaboravimo da je imao čast da portretira slavnog filozofa Rene Dekarta 1649. Pred samu njegovu smrt.

Njegovi važniji portreti su slike iz Harlemskog streljačkog udruženja koje je on slikao nakon 1616. pa sve do 1637. kada su naprasno prestale da budu aktuelne u celoj Holandiji. Hals se tada orijentiše na motive kao što su pijanci, cigani i žene u svakodnevnom poslu a takođe i mnogobrojni dečiji motivi. Nakon smrti Petera Paula Rubensa, 1640. godine i Antoniusa van Dika (Atonius van Dyck), 1641. godine, Frans Hals postaje jedan od važnijih slikara portreta u celoj Holandiji i sa time osigurava svoje internacionalno priznanje.

Učenici

Među njegovim slavnim učenicima pripadaju sledeći slikari:

Poznata dela

Među njegovim slikama posebno su poznate:

  • „Banket oficira Sv. Đorđa-streljačko društvo“ iz 1616. godine
  • „Banket oficira Sv. Hadrijana-streljačko društvo“ iz 1626. godine
  • „Romelpot svirač“ iz 1618. i 1622. koji je izveden u dve varijante, prva je sa petoro dece a druga sa šestoro dece.

Mnogi kasniji impresionistički slikari su u Frans Halsu videli preteču impresionizma. Frans Hals je umro 29. avgusta 1666. u Harlemu a sahranjen je 1. septembra u crkvi Sv. Bavo uz velike počasti.

Spoljašnje veze