Isoroku Yamamoto – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Isoroku Yamamoto
m r2.7.1) (robot Dodaje: uk:Ісороку Ямамото
Red 103: Red 103:
[[tl:Isoroku Yamamoto]]
[[tl:Isoroku Yamamoto]]
[[tr:Isoroku Yamamoto]]
[[tr:Isoroku Yamamoto]]
[[uk:Ісороку Ямамото]]
[[vi:Yamamoto Isoroku]]
[[vi:Yamamoto Isoroku]]
[[yi:איסאראקו יאמאמאטא]]
[[yi:איסאראקו יאמאמאטא]]

Verzija na datum 22 decembar 2011 u 23:01

Isoroku Jamamoto
山本五十六
Biografske informacije
Rođenje 4. travnja 1884.
Japan Nagaoka, Japan
Smrt 18. travnja 1943.
Solomonski Otoci Bougainville, Solomonski Otoci
Državljanstvo Japan japansko
Karijera
Služba 1901. - 1943.
Čin Pomorski maršal
Ratovi Rusko-japanski rat
Drugi svjetski rat
Važnije bitke Drugi svjetski rat
Rod vojske Japanska carska mornarica

Isoroku Jamamoto (jap. 山本五十六, Nagaoka, Nigata, 4. travnja 1884. - Bougainville, 18. travnja 1943.) je bio japanski admiral i vrhovni zapovjednik Japanske carske mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Životopis

Rođen u Nagaoki kao 6 sin školskog službenika, Isoroku je usvojen od strane obitelji Jamamoto. Studirao je na japanskoj mornaričkoj akademiji i ozlijeđen je tijekom Rusko-japanskog rata. Kasnije je studirao na Harvardu a za vrijeme 1926. i 1927. služio je kao mornarički ataše u japanskom veleposlanstvu u Washingtonu. Doministar japanske mornarice postao je 1936., a 1941. postao je vrhovni zapovjednik japanskih mornaričkih sila.

Jamamoto se protivio ratu sa SAD-om (jedan od rijetkih) i predvidio je poraz Japana ako bi sukob trajao više od godinu dana. Točnije, Jamamoto je prognozirao rapidan japanski uspjeh u prvoj godini, ali je naglasio kako će to "probuditi uspavanog diva" (njegova slavna sintagma kojom je opisao SAD) i kako će Japan doživjeti težak poraz. No unatoč svojim uvjerenjima, Jamamoto je isplanirao prvi japanski napad na američke baze na Pacifiku. Njegov vješto isplanirani iznenadni napad na SAD totalno je onesposobio luku Pearl Harbor i sve brodove što se se nalazili u njoj, no promašio je svoj glavni cilj - američke nosače zrakoplova koji su u tom trenutku bili na moru.

Tražeći izravnu borbu sa američkim nosačima, Jamamoto je poražen u bici kod Midwaya 1942., a i njegova kampanja na Slomonima nije prošla najbolje.

Yamamoto je ubijen 18. travnja 1943. u mjestu Bougainville na Solomonima dok je bio na putu u inspekciji trupa. Eskadrila američkih lovačkih zrakoplova P-38 Lightning je presrela Yamamotov zrakoplov te oborila i njega i kompletnu pratnju .

Citati

Bojim se da smo probudili usnulog diva i da će njegova reakcija biti strašna

- Admral Yamamoto o napadu na Pearl Harbor

Vanjske poveznice