Restauracija Meiji – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
m Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Meiji revolucija na Meiji rastauracija: riječ 'ishin ( 維新 )', u japanskom označava restauraciju, a ne revoluciju (revolucija je 'kakumei - 革命')
m Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Meiji rastauracija na Meiji restauracija: tipfeler
(nema razlike)

Verzija na datum 4 februar 2015 u 13:15

Meiji revolucija, koja se ponekad nazivi Meiji restauracija ili Meiji preporod je naziv za prevrat kojim je u Japanu skršen šogunat i vlast nominalno preuzeta od strane cara Meijia.

U stvarnosti, prevrat su izveli samuraji i regionalni klanovi ujedinjeni u reformatorski pokret protiv šogunove vlasti, oslabljene nakon što je pod pritiskom zapadnih sila prekinuta viševjekovna politika izolacije Japana od vanjskog svijeta. Centar pokreta bio je u buntovnim, ali i zavađenim pokrajinama Satsuma i Choshu.

Oni su se ujedinili godine 1866. a godinu dana kasnije preuzeli carsku palaču, natjeravši posljednjeg šoguna Tokugawa Yoshinubu da podnese ostavku. Šogunovi pristaše su još dvije godine pružali oružani otpor.

Meiji revolucija predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Japana i svijeta, jer je njime započeo proces napuštanja drevnih feudalnih institucija i ubrzane transformacije Japana u modernu industrijsku državu i svjetsku silu.