Nara period – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: simple:Nara period
m r2.7.1) (robot Dodaje: hr:Nara (razdoblje)
Red 26: Red 26:
[[fr:Époque de Nara]]
[[fr:Époque de Nara]]
[[he:תקופת נארה]]
[[he:תקופת נארה]]
[[hr:Nara (razdoblje)]]
[[hu:Nara-kor]]
[[hu:Nara-kor]]
[[id:Zaman Nara]]
[[id:Zaman Nara]]

Verzija na datum 23 novembar 2011 u 18:49

Nara period (奈良時代 Nara jidai?) je period historije Japana koji je počeo 710. a završio 794.[1] Počeo je kada je carica Gemmei premjestila svoju prijestolnicu u mjesto Heijō-kyō (današnji grad Nara, po kome je period dobio ime). Osim u petogodišnjem periodu (740–745), kada se prijestolnica ponovno premjestila, ostao je središtem japanske države. Kraj je došao kada je car Kammu godine 784. ustanovio novu prijestolnicu Nagaoka-kyō, prije nego što se, deset godina kasnije, preselio u Heian-kyō, (današnji Kyoto), čime je započeo sljedeći Heianski period.

Za period Nara je bilo karakteristično inzistiranje japanskog cara i državne uprave da se Japan u političkom i kulturnom smislu što više približi Kini, koja je tada uživala period izuzetne moći pod dinastijom Tang. Tako je glavni grad Nara izrađen po uzoru na kinesku carsku prijestolnicu Chang'an (današnji Xi'an), a japanska viša klasa je nastojala imitirati Kineze, bilo kroz nošenje kineske odjeće, prakticiranje budizma te korištenje kineskih slova u japanskom jeziku, od čega će se kasnije razviti kanji. Odbacivanje dotadašnje prakse japanskog carskog dvora da se seli u novu palaču nakon smrti prethodnog monarha je dovelo do toga da Nara postane prvo veće naselje gradskog tipa u Japanu, a istovremeno se počeo kovati novac. Usprkos toga, kao i napora da se država centralizira, Japan je uglavnom ostao agrarno društvo gdje su većinu činili seljaci vjerni drevnoj japanskoj religiji. U kulturnom smislu je period Nara važan, jer iz njega datiraju prva sačuvana djela japanske književnosti kao što su historijske kronike Kojiki i Nihonshoki, kao i zbirka poezije Man'yosho.

Izvori

  1. Dolan, Ronald E. and Worden, Robert L., ed. (1994) "Nara and Heian Periods, A.D. 710-1185" Japan: a country study. Library of Congress, Federal Research Division.