Teritorijalna odbrana – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.5.1) (robot Mijenja: de:Territorialverteidigung
Red 18: Red 18:
[[bs:Teritorijalna odbrana]]
[[bs:Teritorijalna odbrana]]
[[cs:Teritoriální obrana]]
[[cs:Teritoriální obrana]]
[[de:Territorialverteidigung (Jugoslawien)]]
[[de:Territorialverteidigung]]
[[en:Territorial Defense Forces (Yugoslavia)]]
[[en:Territorial Defense Forces (Yugoslavia)]]
[[fi:Teritorijalna obrana]]
[[fi:Teritorijalna obrana]]

Verzija na datum 21 novembar 2011 u 08:09

Logo Teritorijalne odbrane

Teritorijalna odbrana (TO) (slovenski: Teritorialna obramba) je naziv za posebne - rezervne, odnosno milicijske vojne formacije unutar oružanih snaga SFRJ koje nisu bile dio redovne vojske, odnosno JNA. Formirane su godine 1969. nakon što je SFRJ usvojila koncept odnosno strategiju Općenarodne obrane, a organizirane su po teritorijalnom, odnosno "radnom" principu - po općinama i velikim poduzećima. Zadatak im je bio voditi partizanski rat u pozadini neprijatelja u slučaju invazije na SFRJ.

U tu svrhu je TO bila decentralizirana, odnosno u nadležnosti republika i pokrajina. Jedinice TO su, u skladu sa službenom ideologijom, odnosno društveno-političkim sistemom samoupravnog socijalizma, bile, poput društveno-političkih organizacija po općinama i velikim poduzećima.

Oprema i obučenost ljudstva je, iz raznih političkih, ekonomskih i drugih razloga, varirala od republike do republike. To je najviše do izražaja došlo za vrijeme raspada SFRJ i ratova koji su nakon toga uslijedili. SR Slovenija je kao najrazvijenija republika imala najbolje organiziranu TO te je njenu doktrinu najbolje primijenila protiv JNA za vrijeme desetodnevnog rata 1991. godine.

TO Slovenije se kasnije transformirala u Slovensku vojsku, a TO Makedonije u Armiju Republike Makedonije. U Hrvatskoj i BiH su se jedinice TO raspale po etničkom principu, s time da se TO BiH uglavnom transformirala u Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

Slične formacije u drugim državama