Kasandar – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Robot: mijenja Kategorija:Starogrčki vojskovođe
nov~anica Kasandra.
Red 13: Red 13:
== Izgradio je gradove ==
== Izgradio je gradove ==
Obnovio je [[Teba|Tebu]] nakon uništenja od strane Aleksandra Makedonskog. Izgradio je novi grad Kasandreju na ruševinama Potideje. Grad Terme pretvara u Tesaloniku (Solun).
Obnovio je [[Teba|Tebu]] nakon uništenja od strane Aleksandra Makedonskog. Izgradio je novi grad Kasandreju na ruševinama Potideje. Grad Terme pretvara u Tesaloniku (Solun).
Nov]anica Kasandra jednog od DIJADOHA (naaslednika A.Makedonskog)se nalazi u muzeju u Vranju.Ova ]injenica potvrdjuje prisustvo veligog makedonskog carstva u antici i na teritoriji jugoisto~ne Srbije pi[e prof. istorije Sa[a Ran\elovi' Surdulica.
== Vidi još ==
* [[dijadosi]]


== Eksterni linkovi ==
== Eksterni linkovi ==

Verzija na datum 5 oktobar 2011 u 14:33

Kasander (oko 350. pne. - 297. pne. ) je bio kralj Makedonije (305. pne. -297. pne. ). Bio je najstariji sin Antipatera.

Prvi zapisi o njemu opisuju ga na dvoru Aleksandra Velikog, gde brani svog oca od lažnih optužbi.

Sukob oko nasljedstva

Posle smrti njegova oca Antipatera 319. pne. počinje drugi rat dijadosa. Antipater u oporuci preskače Kasandra kao sina i predaje kraljevstvo Poliperhonu. Između Kasandera i Poliperhona zato izbija sukob u koji se drugi mešaju. Kasandru pomažu Ptolemej i Antigon. Poliperhonu pomaže Eumen. Poliperhon je potisnut iz Makedonije i beži u Epir zajedno sa Aleksandrovim sinom, kraljem detetom, Aleksandrom IV.

U Epiru dobijaju pomoć majke Aleksandra Makedonskog Olimpije, pa osvajaju Makedoniju 317. pne. . Ubrzo Kasander ponovo kontroliše Makedoniju i kralja dete. Majku Aleksandra Makedonskog Olimpiju je zarobio, a ubija je 316. pne. . Kasander ubija ženu Aleksandra Makedonskog 310. pne.. Sina Aleksandra Makedonskog ubija 309. pne. i time je prekinuta dinastija, koja je vladala Makedonijom nekoliko vekova.

Borbe protiv Antigona i Demetrija

Kasander postaje kralj Makedonije 305. pne. .Međutim Demetrije Poliorket je posle opsade Rodosa imao slobodne ruke da oslobađa grčke gradove od Kasandra. Demetrije Poliorket formira helenski savez grčkih gradova , da se obrane prvenstveno od Kasandera. Kasander se nalazio skoro pred porazom, pa je molio mir, ali Antigon to odbija.

Demetrije napada Tesaliju, ali tu su se vodile neodlučne bitke. Kasander poziva saveznike u pomoć. Lizimah napada Malu Aziju, pa Demetrije mora napustiti Tesaliju. Lizimah, Kasander,Seleuk i Ptolemej sklapaju savez 302. pne. i napadaju Antigona i Demetrija. Kada je Antigon izgubio i život i bitku kod Ipsa 301. pne. Kasander više nije ugrožen kao kralj Makedonije.

Izgradio je gradove

Obnovio je Tebu nakon uništenja od strane Aleksandra Makedonskog. Izgradio je novi grad Kasandreju na ruševinama Potideje. Grad Terme pretvara u Tesaloniku (Solun). Nov]anica Kasandra jednog od DIJADOHA (naaslednika A.Makedonskog)se nalazi u muzeju u Vranju.Ova ]injenica potvrdjuje prisustvo veligog makedonskog carstva u antici i na teritoriji jugoisto~ne Srbije pi[e prof. istorije Sa[a Ran\elovi' Surdulica.

Eksterni linkovi

Kasandar
Rođen/a: cca. 350. pne. Umro/la: 297. pne.
Prethodi:
Poliperhon
Regent Makedonije
317–305. pne.
Slijedi:
preuzeo kraljevanje
Prethodi:
Aleksandar IV Egus
Kralj Makedonije
305–297. pne.
Slijedi:
Filip IV