Facebook – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćena izmjena 852105 korisnika 178.222.105.70 (razgovor)
Nema sažetka izmjene
Red 7: Red 7:
| osnivači = [[Mark Zuckerberg]]</br>[[Dustin Moskovitz]]</br>[[Chris Hughes (Facebook)|Chris Hughes]]
| osnivači = [[Mark Zuckerberg]]</br>[[Dustin Moskovitz]]</br>[[Chris Hughes (Facebook)|Chris Hughes]]
| sjedište =
| sjedište =
| sjedište_grad = [[Palo Alto, Kalifornija|Palo Alto]], [[Kalifornija]]
| sjedište_grad = [[Palo Alto, Kalifornija|Palo Alto]], [[Kalifornija]]JOPVANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
| sjedište_država = [[SAD]] {{ZD|SAD}}
| sjedište_država = [[SAD]] {{ZD|SAD}}
| ključneosobe =
| ključneosobe =
Red 41: Red 41:


== Aplikacije ==
== Aplikacije ==
Glavna posebnost Facebooka su brojne aplikacije koje se mogu dodati u profile. Tako je moguće imati virtualne kućne ljubimce, slati virtualna pića, darove, zagrljaje i čestitke, igrati [[Videoigra|videoigre]] u [[Adobe Flash|Flashu]], organizirati dražbe, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu glazbu, komunicirati putem privatnih poruka te još mnogo toga.
Glavna posebnost Facebooka su brojne aplikacije koje se mogu dodati u profile. Tako je moguće imati virtualne kućne ljubimce, slati virtualna pića, darove, zagrljaje i čestitke, igrati [MALO NAM JE DOSADNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO INTERNET JE ZAKONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN[Videoigra|videoigre]] u [[AdobJOV AN.O .e Flash|FlashuICH LIKE INTERNET JO]], organizirati dražbe, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu glazbu, komunicirati putem privatnih poruka te još mnogo toga.


== Kontrola privatnosti ==
== Kontrola privatnosti ==

Verzija na datum 28 septembar 2011 u 14:34

Facebook, Inc.
Vrsta privatno poduzeće
Osnovana 2004. u Cambridgeu, Massachusetts
Osnivač(i)Mark Zuckerberg
Dustin Moskovitz
Chris Hughes
Trenutno sjedište Palo Alto, KalifornijaJOPVANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN, SAD Sjedinjene Američke Države
PredsjednikMark Zuckerberg
Uslugedruštvena internet mreža
Operativni prihod 300 milijuna USD (2008.)[1]
Neto dobitDecrease -50 milijuna USD (2008.)[1]
Broj zaposlenih500 (ožujak 2008.)[2]
Web-stranicafacebook.com

Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnoga druga sveučilišta, srednje škole i velike kompanije diljem svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 500 milijuna aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 milijuna novih dodanih fotografija dnevno.

Koncept Facebooka

Facebook je, prema riječima osnivača Marka Zuckerberga, zamišljen tako da se putem interneta povežu oni ljudi koji se već poznaju u stvarnom životu, za razliku od sličnih web servisa. Kao što početna stranica Facebooka kaže, on omogućuje korisnicima povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski i koji rade, studiraju i žive oko njih. Mnogi koriste Facebook upravo kako bi ostali u kontaktu sa svojim prijateljima ili rodbinom. Ovaj web servis je potpuno besplatan za sve korisnike, a ostvaruje prihode od sponzora i oglašavanja putem reklama koje se pojavljuju uz svaki profil...

Registracija i korištenje

Valjana e-mail adresa jest sve što je potrebno za registraciju i kreiranje profila na Facebooku. Jednom kada se korisnik registrira, može uređivati svoj profil i priključiti se regionalnoj mreži gdje upoznaje ljude iz svoje okoline.

Korisnike se potiče na to da šalju osobne informacije, fotografije, da odgovaraju na pitanja o omiljenim filmovima, knjigama, glazbi. Profili s pravim imenom i prezimenom te autentične informacije o pojedinim korisnicima razlozi su planetarne popularnosti Facebooka jer svi žele znati što više o svojim poznanicima i prijateljima.

Korisnik koji više ne želi biti član Facebooka, može obrisati svoj profil tako da dadne naredbu za to. Profil bude obrisan za 14 dana.

Aplikacije

Glavna posebnost Facebooka su brojne aplikacije koje se mogu dodati u profile. Tako je moguće imati virtualne kućne ljubimce, slati virtualna pića, darove, zagrljaje i čestitke, igrati [MALO NAM JE DOSADNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO INTERNET JE ZAKONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN[Videoigra|videoigre]] u FlashuICH LIKE INTERNET JO, organizirati dražbe, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu glazbu, komunicirati putem privatnih poruka te još mnogo toga.

Kontrola privatnosti

Jedna od posebnosti Facebooka je mogućnost kontrole privatnosti svakog korisnika. Prema vlastitim željama korisnik može sakriti svoj profil i fotografije od nepoznatih ljudi. Unatoč tome, Facebook se tijekom svog postojanja našao na meti brojnih kritičara upravo zbog problema privatnosti korisnika, ali također i zbog pitanja cenzure. Kritike dolaze i zbog toga što su informacije koje korisnici odaju o sebi korištene za marketinška istraživanja, interne istrage sveučilišta i kompanija, pa čak i policije.

Unatoč kritikama, Facebook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju s rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i "novim Internetom", a Mark Zuckerberg ima nadimak "novi Bill Gates". O vrijednosti Facebooka najbolje govori podatak da je Microsoft krajem 2007. godine platio 240 milijuna dolara za 1,6 % udjela u dionicama.

Izvori

  1. 1,0 1,1 „By The Numbers: Billionaire Bachelors”. Forbes. Pristupljeno 20. rujna 2008. 
  2. Sorensen, Chris (07. 03. 2008.). „Facebook employees”. Toronto Star. Pristupljeno 7. ožujka 2008. 

Vanjske poveznice

Ostali projekti

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Facebook