Djevica (znak) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 64: Red 64:
[[be-x-old:Панна (знак задыяку)]]
[[be-x-old:Панна (знак задыяку)]]
[[bg:Дева (зодия)]]
[[bg:Дева (зодия)]]
[[bn:কন্যা (জ্যোতিষ শাস্ত্র)]]
[[ca:Verge (astrologia)]]
[[ca:Verge (astrologia)]]
[[cs:Panna (znamení)]]
[[cs:Panna (znamení)]]

Verzija na datum 7 septembar 2011 u 19:31

Djevica

Djevica (lat. Virgo) je jedan od 12 horoskopskih znakova. Osobe rođene od 23.8. do 22.9. rođene su u znaku djevice.



Najbolje će se slagati sa Vagom, a može i sa Bikom, Jarcem, Rakom, pa čak i sa nekom drugom Devicom.

O Devici

Device su obično hladne osobe, pune samopoštovanja, imaju čvrst stav. Ne dozvoljavaju da im iko ruši intimu. Djevica je simbol bogate žetve, po grčkoj mitologiji Djevica je personifikacija Demetre, boginje plodnosti i zemljoradnje. Demetra je s vrhovnim bogom Zeusom imala kćer Persefonu, a on ju je htio udati za svoga brata Hada, no Persefona je htjela svoju kćer zauvijek zadržati pored sebe. Na kraju se morala pomiriti da će Persefona pola godine provesti s njom, a pola kod Hada. Kad je Persefona kod majke, onda je proljeće i Demetra je sretna, a jednu trećinu provodi u podzemlju i onda Demetra oduzima zemlji plodnost i započinje ciklus bola.

Njen je element zemlja. Djevica odgovara šestoj zodijakalnoj kući koja simbolizira svakodnevni život, posao, zdravlje, medicinu, domaće životinje itd. To je pasivan ženski znak, promjenjive kvalitete, melankoličnog temperamenta. Zbog svoje zajedljivosti i sterilnosti ne uživaju veliku reputaciju, traži dlaku u jajetu, kritizira sve i svašta, ograničenih je i skučenih vidika. Djevica ljubomorno čuva svoj integritet i svoje obitelji i nikoga ne pušta unutra. Narav djevice je pesimistična, podložna je destruktivnim impulsima, a detalje usavršava do najmanje sitnice.

Ne prepušta se emocijama, sve se mora temeljiti na logici i svom životu mora dati red. Vladar djevice je Merkur koji stvara neproduktivan nemir, osjetljiv živčani sistem, a daje sposobnost za analiziranje, preciznost i matematiku.

Ljubazne su u ophođenju s drugim ljudima, ali vole kritiku i u tome znaju pretjerati. Pridržavaju se ustaljenog životnog ritma i ne vole kada se to poremeti (imaju svoju koncepciju). Vole književnost, putovanja, mrze nekonvencionalno ponašanje i odijevanje, čak i nemarno jezično izražavanje. Viši tip djevice je duboki intelektualac, ima leksičko znanje, ne zanimaju ga glupe činjenice, već traži jake dokaze i rado se poziva na autoritete.

Odluke vole odgađati do posljednjeg trenutka, a onda najčešće donesu krivu odluku. Obično se izgube u detaljima i ne vide šumu od drveta. Prema sebi su nepravedni i često im život izgleda kao da živjeti znači raditi, sve im mora biti po propisima i prevelikom kritikom si otežavaju život i odnose s ostalim ljudima.

Djevica

Ljubav

Djevice često i jako vole, a rade to previše žustro, pa im se partneri brzo izmore od njihova nastojanja i uvjeravanja da su oni najbolji, najsavršeniji i najizdržljiviji partneri. Često su vrlo neugodne naravi i previše su realistične, a njihov kritički jezik jako je teško razumijeti.

Djevice imaju dosta visoke kriterije za svog potencijalnog partnera. Traže od njega sigurnost, urednost, točnost, povjerenje, umjerenost, razumnost, smisao za analizu. Djevica je osoba koja svoje emocije i strasti uvijek drži pod strogom kontrolom razuma i sve one kojima slijepa zaljubljenost, vrela strast i pretjerana romantičnost pomute razum, smatraju neozbiljnima, infatilnima. U dubini duše imaju potrebu za razumijevanjem i shvaćanjem, ali ih više zanimaju igre nadmudrivanja i taktiziranja. Djevica dobro vlada svojim osjećajima i nikome ne dopušta da o njezinom privatnom i intimnom životu priča, a partner s djevicom treba imati puno strpljenja i znati da sve ono što će od nje dobivati, će biti u malim i strogo kontroliranim dozama. Neumorna je i uvijek spremna na različite mentalne testove, provjere i analize. Nečiji izgled može djevici biti privlačan, ali njoj je puno bitnije kako se osoba izražava i njezin stil ponašanja. Djevice sve rastavljaju u najsitnije detalje, bez obzira da li je riječ o poslu ili ljubavnoj romansi. Djevica se povremeno ponaša kao da svog partnera drži na optuženičkoj klupi i sklona ga je tretirati kao "osumnjičenu osobu", a takve pritiske je zaista teško izdržati, jer istovremeno djevica uopće ne vidi koliko je to neugodno i koliko na taj način vrijeđa partnera.

Posao

Vrlo su korisne i vješte u uvjetima kada nešto treba stvoriti iz ničega, ali samo pod uvijetom kada su zainteresirane i to materijalno, nikako drugačije. U uredu su pravi birokrati, redovito nezadovoljni i to prenose na druge. Vole materijalno posjedovati, ali obično nemaju sami plan kako bi do toga došli. Pravi je posao za njih gdje god se traži analiza, logika i matematika, oni su jedan od najinteligentnijih znakova zodijaka. To su marljive osobe, uspjeh postižu osobnim radom, nastojanjima i naprezanjima. Vrsni su kirurzi, vojnici, pomorci. Ove osobe cijene čast, ali još više novac, vole učiti i spretne su naučeno znanje dobro iskoristiti i unovčiti.

Muškarac

Muškarac djevica je spretan s alatima, precizan, točan, škrt, taktičan i besprijekorno čist i ugodan. Ukoliko je vojnik slijedi taktiku, ne strategiju. On je stvoren da ostane neženja jer ne želi s nikim dijeliti svoj imetak. Treba izbjegavati alkohol i puno hrane, jer ima osjetljiv probavni sustav, jetru, želudac i crijeva.

Žena

Žena djevica je šarmantna bez obzira na godine, praktična, dobra majka, manijak čistoće. Od obitelji zahtijeva da jedu i spavaju u isto vrijeme, ukoliko je kućanica postaje opsjednuta čistoćom. U spolnim odnosima je hladna i niti jedna žena zodijaka nije tako hladna kao ona i puna predrasuda.

Dijete djevica

Dijete djevica je veselo i brzo, a istovremeno je mirnije i smirenije od djece ostalih znakova, što predstavlja kontradikciju koja nagovještava buduću naizmjenično smirenu i nervoznu osobu. Djevica vrlo rano pokazuje izbirljivost prema hrani. U većem društvu i pred strancima može biti šutljivo, dok je u obitelji vrlo pričljivo. U školi su djeca djevice često ljubimci nastavnika, najlakše ih je disciplinirati, pažljivo uče svoje lekcije, a kritiku ne podnose najbolje, od nje se mogu razboljeti i zato je treba koristiti štedljivo. Efikasni su i pouzdani mali ljudi, prilagodljivi, moralni i pažljivi.

Njima treba puno igračaka, vole slušati priče i svakako im treba omogućiti potpuno obrazovanje, jer spoznaja da znaju manje od drugih pretvara ih u nervozne introventirane osobe. Dijete djevica neće nikada pokazati koliko mu je stalo do fizičkog znaka ljubavi, ali to snažno utječe na njegove buduće odnose. Ego djevice treba dosta ohrabrenja i zato treba malu djevicu velikodušno obasipati poljupcima, iskrenim komplimentima i ohrabrivanjem.

Djevice studenti žele znati sve činjenice, rijetko kad dovode u pitanje autoritete, ali žele znati što stoji iza znanja u knjigama.

Zdravlje

Ima osjetljive probavne organe, mnoge smetnje su psihosomatske i neurovegetativne i kada bi se prepustila životu, a manje analizirala život bi bio puno ljepši njoj i okolini s kojom živi.