Razlike između izmjena na stranici "Vaso Čubrilović"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
 
Po izbijanju [[drugi svetski rat|drugog svetskog rata]], odnosno [[aprilski rat|okupacije Jugoslavije]], počeo je da propoveda antinemačku propagandu, odbio da prihvati mesto na Beogradskom univerzitetu za vreme okupacije, pa je zato uhapšen i odveden u koncentracioni logor [[Banjica|Banjicu]]. Pušten je krajem [[1943]]. godine i ostao je u [[Beograd]]u.
 
Neposredno po oslobođenju Beograda, Čubrilović je 3. novembra [[1944]]. predstavio novim vlastima svoj novi projekat pod nazivom [[Manjinski problem u novoj Jugoslaviji]], ovoga puta predlažući iseljenje svih neslovenskih manjina iz Jugoslavije. Čubrilović vojnom i državnom vrhu predlaže ekspatrijaciju nekoliko miliona ljudi, što bi, prema njemu, rešilo problem manjina u Jugoslaviji.<ref name="Isterivanje Albanaca III">[http://www.kosova.com/arkivi1997/expuls/chap3.htm Isterivanje Albanaca i kolonizacija Kosova III (Institut za istoriju Kosova, Priština)]</ref> On smatra da [[Demokratska Federativna Jugoslavija]] može imati mir i prosperitet samo onda, ako bude [[etničko čišćenje|etnički čista]], i ako rešenjem manjinskog pitanja "jednom za uvek" ukloni uzroke trvenjima između sebe i susednih država.<ref name="Čubrilović">[http://www.komunikacija.org.rs/komunikacija/casopisi/Hereticus/V_1/28/show_download?stdlang=ser_lat Vaso Čubrilović: Manjinski problem u novoj Jugoslaviji]</ref> Čubrilović smatra da su se sve manjinske grupe u Jugoslaviji ([[Nemci]], [[Mađari]], [[Albanci]], [[Italijani]], [[Rumuni]]) same odrekle svojih građanskih prava istupajući "otvoreno neprijateljski prema državi u kojoj žive", zbog čega ih treba "ukloniti iz naše države, jer su to i zaslužili".<ref name="Čubrilović"/>
 
Po formiranju prve [[Privremena vlada DFJ|privremene vlade DFJ]], kao ugledni naučnik, zauzeo je mesto ministra poljoprivrede (1945). Prestao je biti član [[Zemljoradnička stranka|Zemljoradničke stranke]] i prihvatio je liniju [[NKOJ]]-a i postao član [[Savez komunista Jugoslavije|KP Jugoslavije]] krajem [[1945]]. godine.

Navigacijski meni