Alter ego – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Munjanes (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 10: Red 10:
U [[Psihologija|psihologiji]], može opisivati "drugi identitet" iste osobe.
U [[Psihologija|psihologiji]], može opisivati "drugi identitet" iste osobe.


Najpoznatiji primjeri iz [[literatura|literature]] su primjerice "[[Dr. Jekyll i gospodin Hyde]]", [[Batman]], [[Hulk (strip knjiga)|Hulk]], [[Superman]] ili [[Spiderman]].
Najpoznatiji primjeri iz [[literatura|literature]] su "[[Dr. Jekyll i gospodin Hyde]]", [[Batman]], [[Hulk (strip knjiga)|Hulk]], [[Superman]] ili [[Spiderman]].


[[Kategorija:Psihologija]]
[[Kategorija:Psihologija]]

Verzija na datum 30 novembar 2014 u 23:52

Alter ego (iz latinskog, drugi "ja") opisuje drugu osobu ili identitet jedne osobe. U disocijativnom poremećaju ličnosti alter-ego je naziv za drugu osobu (drugačijih osobina ili drugih psihičkih obilježja) koja se povremeno javlja u tijelu bolesnika i ostaje određeno vrijeme. Alter-ego ne djeluje paralelno s osobom čije to tijelo jest, nego se gubi svijest bolesnika i javlja se alter-ego. Isto je i u obrnutom slučaju: gubi se svijest alter-ega i javlja se bolesnikova svijest.

Podrijetlo

Ime potječe od rimskog političara i filozofa Cicerona. U dijelu "Laelius de Amicitia" je napisao ...verus amicus [...] est [...] tamquam alter idem.(pravi prijatelj je poput drugog samog sebe). Njegovu izvornu formulaciju preoblikovao je Seneka, i od tada se u koristi sada uobičajenoj formi "alter ego". U mnogim jezicima pojam je postao floskula.

Razni značaji

Izraz može opisivati snažan odnos između dvoje ljudi kada je osoba posjeduje osobito jaku identifikacijsku funkciju na drugu osobu.

U psihologiji, može opisivati "drugi identitet" iste osobe.

Najpoznatiji primjeri iz literature su "Dr. Jekyll i gospodin Hyde", Batman, Hulk, Superman ili Spiderman.