Sedmica – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m malo dotjerivanja
Red 1: Red 1:
{{otheruses}}
{{otheruses}}
'''Sedmica''', '''ned(j)elja''' ili '''tjedan''' jedinica je za [[vreme]] duža od [[dan]]a, a kraća od [[mesec]]a. U većini modernih [[kalendar]]a, uključujući [[gregorijanski kalendar]], sedmica je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korišćena jedinica za vreme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne [[astronomija|astronomske]] veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vreme.


Sedmice (tjedni) formiraju nezavisan kalendar u kontinuitetu, koji ide paralelno sa raznim drugim [[kalendar]]ima, što znači da isti datum ne pada svake godine na isti dan. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se određeni [[datum]] svake godine pojavljuje istog dana u sedmici. To se može uraditi tako da neki dani ne pripadaju ni jednoj sedmici: predloženi [[svetski kalendar]] ima 52 sedmice i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je [[francuski revolucionarni kalendar]] imao 36 "sedmica" od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Bivši [[island]]ski kalendar imao je godine od 52 ili 53 sedmice.
'''Sedmica''' ili nedelja je jedinica za vreme i duža od [[dan]]a, a kraća od [[mesec]]a. U većini modernih kalendara, uključujući [[Gregorijanski kalendar]], sedmica je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korišćena jedinica za vreme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne [[astronomija|astronomske]] veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vreme.


:''Članak [[dani sedmice]] detaljno pokriva red i imena dana u sedmici.''
Za sedmice može da se kaže da formiraju nezavisan kalendar u kontinuitetu koji ide paralelno sa raznim drugim [[kalendar]]ima. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se neki datum pojavljuje istog dana u sedmici svake godine. Ovo može da se uradi tako što će sedmica biti nezavisna od godine, sa nekim danima u svakoj godini koji ne pripadaju ni jednoj nedelji: predloženi [[Svetski kalendar]] ima 52 sedmice i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je [[Francuski revolucionarni kalendar]] imao 36 sedmica od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Godina takođe može da se napravi da bude nezavisna od sedmice: bivši [[island]]ski kalendar je imao godine od 52 ili 53 sedmice.

:''Članak [[dani sedmice]] pokriva detaljno red i imena dana u sedmici.''


== Spoljašnje poveznice ==
== Spoljašnje poveznice ==
Red 11: Red 10:


== Bibliografija ==
== Bibliografija ==
* Falk, Michael (1999). "Astronomical Names for the Days of the Week", ''Journal of the Royal Astronomical Society of Canada'', Vol. 93, p.122. 1999JRASC..93..122F. [http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-bib_query?1999JRASC..93..122F]
* Falk, Michael (1999). ''"Astronomical Names for the Days of the Week"'', ''Journal of the Royal Astronomical Society of Canada'', Vol. 93, p. 122. 1999JRASC..93..122F. [http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-bib_query?1999JRASC..93..122F]


[[Kategorija:Mjerne jedinice za vrijeme]]
[[Kategorija:Mjerne jedinice za vrijeme]]

Verzija na datum 1 august 2011 u 22:17

Za ostala značenja, vidi Sedmica (razvrstavanje).

Sedmica, ned(j)elja ili tjedan jedinica je za vreme duža od dana, a kraća od meseca. U većini modernih kalendara, uključujući gregorijanski kalendar, sedmica je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korišćena jedinica za vreme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne astronomske veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vreme.

Sedmice (tjedni) formiraju nezavisan kalendar u kontinuitetu, koji ide paralelno sa raznim drugim kalendarima, što znači da isti datum ne pada svake godine na isti dan. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se određeni datum svake godine pojavljuje istog dana u sedmici. To se može uraditi tako da neki dani ne pripadaju ni jednoj sedmici: predloženi svetski kalendar ima 52 sedmice i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je francuski revolucionarni kalendar imao 36 "sedmica" od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Bivši islandski kalendar imao je godine od 52 ili 53 sedmice.

Članak dani sedmice detaljno pokriva red i imena dana u sedmici.

Spoljašnje poveznice

Bibliografija

  • Falk, Michael (1999). "Astronomical Names for the Days of the Week", Journal of the Royal Astronomical Society of Canada, Vol. 93, p. 122. 1999JRASC..93..122F. [1]

Šablon:Link FA Šablon:Link FA