Roscoe Arbuckle – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MastiBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Mijenja: fr:Roscoe Arbuckle
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: it:Roscoe Arbuckle
Red 62: Red 62:
[[fr:Roscoe Arbuckle]]
[[fr:Roscoe Arbuckle]]
[[he:רוסקו ארבוקל]]
[[he:רוסקו ארבוקל]]
[[it:Roscoe "Fatty" Arbuckle]]
[[it:Roscoe Arbuckle]]
[[ja:ロスコー・アーバックル]]
[[ja:ロスコー・アーバックル]]
[[no:Roscoe Arbuckle]]
[[no:Roscoe Arbuckle]]

Verzija na datum 1 august 2011 u 06:18

Roscoe Arbuckle

Ime po rođenjuRoscoe Conkling Arbuckle
Rođenje (1887-03-24)24. 3. 1887.
Smith Center, Kansas, SAD
Smrt 29. 6. 1933. (dob: 46)
New York, SAD
Ostala imena Fatty Arbuckle


Roscoe Conkling "Fatty" Arbuckle (24.3. 188729.6. 1933.) bio je američki glumac, komičar, režiser i scenarist iz doba nijemog filma.

Usprkos svojoj krupnoj i vizualno nezgrapnoj tjelesnoj građi, zbog koje je dobio nadimak "Debeljko" (engl. Fatty), posjedovao je atletske vještine, a i talent koji su prepoznali njegovi roditelji - vodviljski zabavljači. Od godine 1909. je nastupao u filmskim komedijama, a 1916. priključio Macku Sennettu te postao zvijezda zahvaljujući filmskoj seriji Keystone Cops. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih glumaca, odnosno jedna od prvih velikih komičarskih zvijezda Hollywooda. Njegova su specijalnost bili gegovi vezani uz tortu u lice, koji su s vremenom postali jedan od standarda vizualne komedije na filmu.

Njegovu karijeru je uništio skandal nastao nakon što je glumica i poznanica Virginia Rappe 5.9. 1921. preminula nedugo nakon sudjelovanja u jednoj razuzdanoj zabavi u San Franciscu. Arbuckle je optužen za silovanje i ubistvo te podvrgnut medijskom linču od strane Hearstovog tiska. Iako je Arbuckle nakon nekoliko sudskih procesa konačno oslobođen svih optužbi, njegov imidž simpatičnog debeljka je trajno uništen, zbog čega godinama nije mogao dobiti posao u Hollywoodu. Karijera mu se ponovno pokrenula tek deceniju kasnije, kada je dobio angažman u svom prvom dugometražnom zvučnom filmu. Nedugo prije početka snimanja preminuo je od srčanog udara.

Arbuckle se smatra jednom od najvećih tragičnih ličnosti ranog Hollywooda, odnosno žrtvom historijske nepravde. Buster Keaton, njegov osobni prijatelj, smatrao ga je svojim uzorom i mentorom.

Eksterni linkovi