Prva poslanica Timoteju – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
sređeno
Red 4: Red 4:
== Nastanak ==
== Nastanak ==


Hrišćanski proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor poslanice sv. Pavao, kako i piše u uvodu.<ref>"''Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše'' (1 Tim 1,1)</ref> Međutim, u posljednjih 200 godina, sa razvojem [[biblijska kritika|biblijske kritike]], javljaju se izraženije sumnje da pastoralne poslanice (Timoteju i Titu) nije napisao Pavao. Kritički proučavaoci smatraju da su ih pisali izvesni hrišćani dve ili tri generacije posle Pavla.<ref name="Pejgels"/> [[Poslanica Titu]] je po izrazima i radnji vrlo slična Poslanici Timoteju, te neki smatraju da ih je pisao isti anonimni autor školovan u duhu Pavlova nauka.
Hrišćanski proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor poslanice sv. Pavao, kako i piše u uvodu.<ref>"''Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše'' (1 Tim 1,1)</ref> Međutim, [[biblijska kritika|kritički proučavaoci]] smatraju da pastoralne poslanice nije pisao Pavao, već izvesni hrišćani dve ili tri generacije posle Pavla.<ref name="Pejgels"/> Poslanica Timoteja je po izrazima i radnji vrlo slična [[Poslanica Titu|Poslanici Titu]], te neki smatraju da ih je pisao isti anonimni autor.


Oni koji smatraju da je autor Pavao vrijeme nastanka smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju da je pisana krajem [[1. stoljeće|I.]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].
Poslanica je adresirana na [[Timotej Efeški|Timotej]]a, [[episkop]]a [[Efes]]a, ubijenog oko [[93]]. godine. Oni koji smatraju da je autor Pavao vrijeme nastanka smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju da je pisana krajem [[1. stoljeće|I.]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].


== Sadržaj ==
== Sadržaj ==
Red 17: Red 17:


Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]]skim odnosima: "''Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika'' (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "''Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!'' (1 Tim 6, 11-12).
Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]]skim odnosima: "''Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika'' (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "''Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!'' (1 Tim 6, 11-12).

== O Timoteju ==

Timotej se prvi puta spominje u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 16,1). Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim 1,5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na [[kršćanstvo]] i postao njegov mentor. Zajedno su išli na brojna misijska putovanja. Timotej je pomagao Pavlu, propovijedao i širio [[Evanđelje]] s njim i pojedinačno.


== Analiza ==
== Analiza ==

Verzija na datum 20 juli 2011 u 18:04

Prva poslanica Timoteju je jedna od knjiga Biblije i Novoga zavjeta. Pripada u pastoralne poslanice zajedno s Drugom poslanicom Timoteju i Poslanicom Titu. Tradicionalno se pripisuje apostolu Pavlu, za vrijeme njegova boravka u Makedoniji. Posvećena je Timoteju, Pavlovom suradniku, koji se tada nalazio u Efezu. Kratica knjige je 1 Tim.

Nastanak

Hrišćanski proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor poslanice sv. Pavao, kako i piše u uvodu.[1] Međutim, kritički proučavaoci smatraju da pastoralne poslanice nije pisao Pavao, već izvesni hrišćani dve ili tri generacije posle Pavla.[2] Poslanica Timoteja je po izrazima i radnji vrlo slična Poslanici Titu, te neki smatraju da ih je pisao isti anonimni autor.

Poslanica je adresirana na Timoteja, episkopa Efesa, ubijenog oko 93. godine. Oni koji smatraju da je autor Pavao vrijeme nastanka smještaju pred kraj njegova života između 62. i 67. godine. Ostali smatraju da je pisana krajem I. ili u prvoj polovici II. stoljeća.

Sadržaj

U ovoj poslanici Pavao ohrabruje Timoteja u njegovom misijskom radu. U to vrijeme, Timotej se nalazio u Efezu. Pavao mu piše, da ostane tamo i nastavi dobar posao. Tri godine je Pavao proveo u Efezu, trudeći se oko širenja kršćanstva i drago mu je, da Timotej nastavlja njegov rad.

Pavao upozorava Timoteja na lažne učitelje i zablude sekte enkratizma, "koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu (1 Tim 4,3)." Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći (1 Tim 4, 12)" i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i đakoni (1 Tim 3, 8-13).

U to vrijeme, bila je rasprava o ulozi žene u Crkvi. Pavao autoritet prepušta muškarcima (1 Tim 2, 12) u skladu s duhom toga vremena. Autor poslanice, bio to Pavle ili neko drugi, naglašava antifeministički pogled: »Neka žena uči u tišini uz svu pokornost. Ne dopuštam nijednoj ženi da podučava ili da ima vlast nad muškarcima; ona treba da ćuti.« [3]

Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, obiteljskim odnosima: "Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u Boga, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima! (1 Tim 6, 11-12).

Analiza

Pavlove poslanice Timotiju kažu da je Pavle „položio ruke" na mladog preobraćenika Timotija da ga rukopoloži kao svog naslednika, odnosno „nadglednika" (episkopos) pastve, i cilj im je da pokažu da biskupima legitimno pripada „apostolski" autoritet nad "pastvom".[2]

Tekstologija

Vetštajn je ispitujući stari Aleksandrijski kodeks ustanovio da u pasusu 3:16 Prve poslanice Timotiju – gde u većini kasnijih rukopisa stoji da je HristBog koji se ispoljio u telu" - umesto toga stoji da je Hrist „onaj koji se ispoljio u telu". Ta promena je u grčkom veoma mala - to je razlika između slova teta i omikron, koja izgledaju veoma slično (©E i OS). Ehrman zaključuje da je u pitanju hristološki motivisana izmena, odnosno da je neki pisar izmenio izvorni tekst da naglasi Hristovu božanstvenost, da u njemu više ne stoji „on” već „Bog”, što je verovatno učinjeno radi suprotstavljanja adopcionizmu.[4]

Reference

  1. "Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše (1 Tim 1,1)
  2. 2,0 2,1 Elejn Pejgels - Poreklo Satane (scribd)
  3. I Timotije 2 :11—12.
  4. Bart Ehrman - Isus to nije rekao (scribd)

Vidi još