Poslanica Galatima – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m struktura
Red 22: Red 22:
== Analiza ==
== Analiza ==


Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla u kojoj se veoma žestoko bori protiv tzv. judaista.
Ovo je najstrastvenija Pavlova poslanica u kojoj se veoma žestoko bori protiv tzv. judaista. Pavao ističe punu vrijednost Kristova otkupljenja koje u čovjeku postaje djelotvorno vjerom, i zalaže se za slobodu od Mojsijeva zakona.


==Literatura==
==Literatura==

Verzija na datum 18 juli 2011 u 23:03

Poslanica Galatima je poslanica koju je apostol Pavle poslao crkvama u Galatiji. Deveta je knjiga Novog zaveta, a četvrta među poslanicama.

Napisana je pedesetih godina 1. veka na grčkom jeziku. Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.

Nastanak

Autor ove poslanice je sv. Pavao. Na samom početku poslanice stoji „Pavao – apostol... i sva braća koja su samnom...“ (1,1s).

Poslanica je upućena je Galatima koji su primili hrišćanstvo. Oni su živeli u Maloj Aziji u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Pavle obišao na svom prvom misionarskom putovanju. Vjerojatno je nastala u vrijeme Pavlovog trećeg misijskog putovanja, oko 54. godine, nakon drugog boravka u Galaciji (Dj 18, 23)

Sadržaj

Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili hrišćanstvo, posle njegovog odlaska upali u "zablude", jer su se pojavili neki "lažni" misionari, judaisti, koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".

Pavao je imao velikih borbi s judeo-kršćanima (koje naziva judaisti), odanima judaizmu i obrednim praksama mojsijevog zakona. Oni su nakon Pavlovog odlaska uzbunili Crkvu u Galaciji, osporavajući Pavlu apostolski ugled i poslanje.

Poslanica je napisanja kao odgovor judeo-kršćanima, koji su vjerovali da čovjek koji želi biti dobar kršćanin mora najprije biti dobar Židov. Tvrdili su da se spasenje ne zadobiva isključivo vjerom u Krista, već i pridržavanjem običaja Tore, uključujući i obrezanje.

Pavao u prvom dijelu pravda svoje apostolstvo tvrdnjom da ga je primio izravno od Isusa Krista. U drugom dijelu tumači u čemu je novost kršćanstva i koji je odnos između Zakona i Evanđelja. U trećem dijelu izlaže temeljna načela kršćanske slobode.

Analiza

Ovo je najstrastvenija Pavlova poslanica u kojoj se veoma žestoko bori protiv tzv. judaista. Pavao ističe punu vrijednost Kristova otkupljenja koje u čovjeku postaje djelotvorno vjerom, i zalaže se za slobodu od Mojsijeva zakona.

Literatura

  • Wilfrid J. Harrington, Uvod u Novi zavjet, KS, Zagreb 1993.
  • R.A. Cole, Novozavjetni komentari, Tumačenje Pavlove poslanice Galaćanima, Novi Sad 1986.

Vidi još