Poslanica Galatima – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa hr wiki
Red 14: Red 14:
Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije [[gnostici]], koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".
Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije [[gnostici]], koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".


Pavao je imao velikih borbi s tzv. Judaistima. Bili su to [[kršćani|kršćani]] iz [[židovi |židovstva]], vrlo odani prijašnjim religioznim, osobito obrednim praksama [[Mojsije|mojsijevog]] [[zakon|zakona]]. Zato što su naučavali da za [[spasenje|spasenje]] nije dosta prionuti uz [[Krist|Krista]] i prihvatiti kršćansko bogoštovlje, nego treba vršiti i Mojsijev zakon, pa i obredni. Judaisti su nakon Pavlovog odlaska uzbunili Crkvu u Galaciji. Opovrgavali su Pavlu [[apostoli|apostolski]] ugled i poslanje.
Pavao je imao velikih borbi s [[judeo-kršćani]]ma (koje naziva [[judaisti]]), odanima jevrejskim religioznim i obrednim praksama [[Mojsije|mojsijevog]] [[zakon|zakona]]. Oni su nakon Pavlovog odlaska uzbunili Crkvu u Galaciji. Opovrgavali su Pavlu [[apostoli|apostolski]] ugled i poslanje.


Poslanica je napisanja kao odgovor judaistima, koji su stvarali neprilike crkvama u Galaciji svojim upornim zahtijevanjem da čovjek koji želi postati dobar kršćanin mora najprije postati dobar [[Židov|Židov]]. Obrezanje i pridržavanje Zakona, barem u nekoj mjeri, bilo je nužno za spasenje. Tvrde također da se spasenje ne zadobiva isključivo [[krepost vjere|vjerom]] u Krista, nego je po vjeri u Krista i izvršavanju Zakona. Pavao se svom snagom bori protiv onoga što je bilo upravo nijekanje [[evanđelje|evanđelja]] koje je propovijedao.
Poslanica je napisanja kao odgovor judeo-kršćanima, koji su crkvama u Galaciji napominjali da čovjek koji želi biti dobar kršćanin mora najprije biti dobar [[Židov|Židov]]. Tvrdili su da se [[spasenje]] ne zadobiva isključivo [[vjera|vjerom]] u Krista, već i pridržavanjem [[Tora|Zakona]], uključujući i obrezanje.


U prvom dijelu piše samoobranu u kojoj opravdava svoje apostolstvo: primio ga je izravno od Isusa Krista. U drugom dijelu razlaže u čemu je novost kršćanstva i koji je odnos između Mojsijeva zakona i Evanđelja. U trećem dijelu izlaže temeljna načela kršćanske slobode.
Pavao se svom snagom bori protiv njih. U prvom dijelu piše samoobranu u kojoj opravdava svoje apostolstvo: tvrdi da ga je primio izravno od Isusa Krista. U drugom dijelu razlaže u čemu je novost kršćanstva i koji je odnos između Mojsijeva zakona i [[Evanđelja]]. U trećem dijelu izlaže temeljna načela kršćanske slobode.

Na samom kraju poslanice stoji Pavlov vlastoručni zaključak.


== Analiza ==
== Analiza ==

Verzija na datum 18 juli 2011 u 23:51

Poslanica Galatima je poslanica koju je apostol Pavle poslao crkvama u Galatiji. Deveta je knjiga Novog zaveta, a četvrta među poslanicama.

Napisana je pedesetih godina 1. veka na grčkom jeziku. Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.

Nastanak

Autor ove poslanice je sv. Pavao. Na samom početku poslanice stoji „Pavao – apostol... i sva braća koja su samnom...“ (1,1s).

Poslanica je upućena je Galatima koji su primili hrišćanstvo. Oni su živeli u Maloj Aziji u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Pavle obišao na svom prvom misionarskom putovanju. Vjerojatno je nastala u vrijeme Pavlovog trećeg misijskog putovanja, oko 54. godine, nakon drugog boravka u Galaciji (Dj 18, 23)

Sadržaj

Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili hrišćanstvo, posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije gnostici, koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".

Pavao je imao velikih borbi s judeo-kršćanima (koje naziva judaisti), odanima jevrejskim religioznim i obrednim praksama mojsijevog zakona. Oni su nakon Pavlovog odlaska uzbunili Crkvu u Galaciji. Opovrgavali su Pavlu apostolski ugled i poslanje.

Poslanica je napisanja kao odgovor judeo-kršćanima, koji su crkvama u Galaciji napominjali da čovjek koji želi biti dobar kršćanin mora najprije biti dobar Židov. Tvrdili su da se spasenje ne zadobiva isključivo vjerom u Krista, već i pridržavanjem Zakona, uključujući i obrezanje.

Pavao se svom snagom bori protiv njih. U prvom dijelu piše samoobranu u kojoj opravdava svoje apostolstvo: tvrdi da ga je primio izravno od Isusa Krista. U drugom dijelu razlaže u čemu je novost kršćanstva i koji je odnos između Mojsijeva zakona i Evanđelja. U trećem dijelu izlaže temeljna načela kršćanske slobode.

Analiza

Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla.

Vidi još