Veb-stranica – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Sceko (razgovor | doprinos)
Sceko (razgovor | doprinos)
Red 32: Red 32:
[[Kategorija:Internet stranice| ]]
[[Kategorija:Internet stranice| ]]
* [http://www.oklop.me/ Web Hosting]
* [http://www.oklop.me/ Web Hosting]
* [http://www.sceko.com/ Izrada sajtova]

Verzija na datum 23 novembar 2014 u 22:43

Internetske stranice (točnije web stranice ili www stranice) se sastoje od niza HTML/XHTML dokumenata kojima se može pristupiti uz pomoć web preglednika (browsera).

Web je jedan od servisa Interneta, koji upravo služi za prezentaciju web stranica pomoću HTTP protokola. Usporedbe radi još neki poznatiji Internet servisi su elektronička pošta i FTP, ali i ssh, IRC i još neki.

U hrvatskom cyber slangu ne postoje različiti izrazi za engleske nazive web site i web page, tako da je ponekad nejasno da li se izraz 'web stranice' odnosi na dokumente (web page) ili kolekciju dokumenata i resursa koji čine web site, pa većina surfera i webmastera radije koristi engleske izraze za stranicu (page - HTML dokument) i stranice (site - kolekcija HTML dokumenata i multimedijalnih resursa).

Web stranica kao HTML dokument

Web stranica (web page) je HTML dokument koji omogućava prezentaciju teksta i poveznica, a dostupan je preko svoje URL (web) adrese. Na web stranici se osim teksta mogu prikazati i multimedijski elementi (resursi) kao što su slike u digitalnom formatu (jpg, jpeg, gif, png, bmp, ...), flash i shockwave animacije, zvuk i slično.

Web stranice kao kolekcija resursa

Web stranice (web site) su kolekcija internetskih resursa - HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti. Složeniji sustavi web stranica (npr. web shop) čine web aplikaciju baziranu na posebnom hardveru i softveru.

Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korijenskog URL-a, odn. web adrese, koja se često naziva i homepage. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom web serveru. Poveznice unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.

Korijenska web adresa, koja se najčešće naziva internetska domena, čini vrijednu karakteristiku svakog site-a.

Složenije web stranice koriste web aplikacije napisane u nekom od programskih jezika (PHP, ASP, JSP, ...) za stvaranje sadržaja spajanjem pripremljenih grafičkih predložaka i sadržaja iz baze podataka.

Izrada web stranica

Izradom web stranica se bave web dizajneri i programeri, međutim kao i kod svaku složenu softversku aplikaciju, web stranice čine:

  • podatkovna razina (tekst, smisao, podaci i podatkovni sadržaji)
  • poslovna ili interakcijska razina (program, skripta i način na koji se sustav ponaša)
  • prezentacijska razina (dizajn i psihologija)

Stoga za izradu 'modernih' web stranica, autor mora poznavati puno više informatičkih tehnologija nego grafičkog dizajna. Stručnjak za web dizajn je prije inženjer ili programer nego likovni umjetnik.

Na izradi velikih i 'ozbiljnih' web stranica sudjeluju stručnjaci iz različitih struka, pa u takvim timovima najčešće rade: programeri, grafički dizajneri, fotografi, novinari, stručnjaci za marketing i potrošačku psihologiju i drugi.

Smještaj web stranica

Web stranice se smještaju na internetskom poslužitelju - web serveru.