Adobe – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ml:അഡോബ്
FoxBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: sv:Lersten
Red 55: Red 55:
[[ro:Chirpici]]
[[ro:Chirpici]]
[[ru:Саман]]
[[ru:Саман]]
[[sv:Adobe (byggmaterial)]]
[[sv:Lersten]]
[[tl:Adobe (arkitektura)]]
[[tl:Adobe (arkitektura)]]
[[tr:Kerpiç]]
[[tr:Kerpiç]]

Verzija na datum 15 juni 2011 u 13:29

Kuća u izgradnji od adobe nepečene opeke u Kirgistanu

Adobe (arapski: الطّوب, at-tub = opeka od blata) je naziv za nepečenu opeku (ćerpič) sušen na suncu, nekad uobičajen za izgradnju kuća, koje su imale i do 11 katova u Hadramautu - Šibam. [1]

Nepečena cigla je najstariji građevni materijal, raširen po cijelom svijetu, od Azije, Afrike[2], Evrope do Amerike (indijanci Arizone, Novog Meksika i Meksika). Adobe opeke proizvodile su se miješanjem gline i vode uz dodavanje pijeska i organskih materijala kao armature slame, i sličnih materijala, nakon čega su ostavljane na suncu da se osuše, prije ugradnje u objekt.

Građevine od adobe opeke su nevjerojatno izdržljive, i njihovi primjerci su jedni od najstarijih građevina na svijetu. Zgrade od adobe opeke imaju odličnu termičku prilagodljivost, - za velikih vrućina u njima je ugodno hladno, kod velikih hladnoća lakše ih je zagrijati, a zbog debljine zida duže drže toplinu. One su otporne na potrese, jer su elastične i ne ruše se tako lako, kao građevine od čvrstih materijala.[3]

Porijeklo imena

Riječ adobe ima porijeklo u srednjoegipatskoj riječi dj-b-t = blato (u značenju na suncu sušena opeka), ona se u koptskom pretvorila u tobe. Nju su preuzeli Arapi i postala je at-tub (الطّوب ) , preko arapskog ušla je u španjolski kao adobe, a preko španjolskog u engleski, kao naziv za oblik nepečene opeke.

Najveća građevina napravljena od adobe opeka je citadela Arg-é Bam u Iranu iz 500. pne..

Citadela Arg-é Bam u Iranu, najveća građevina od adobe opeka, iz 500. pne.
Citadela Arg-é Bam u Iranu, najveća građevina od adobe opeka, iz 500. pne.

Izvori

  1. Hans Helfritz: Land without shade, Journal of the Royal Central Asian Society, april 1937., str. 16. (en)
  2. Marchand, Trevor. The Masons of Djenne. Bloomington: University of Indiana Press, 2009.(en)
  3. Collyns, Dan (15. 08. 2009.). „Peru rebuilds two years on from quake”. news.bbc.co.uk. Pristupljeno 24. 08. 2009.  Cases where adobe structures were widely damaged during earthquakes include the 1976 Guatemala earthquakeand the 2003 Bam earthquake.(en)

Vanjske poveznice