Aritmetika – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.2) (robot Dodaje: nah:Tlapōhuallōtl
m r2.7.1) (robot Dodaje: am:ሥነ ቁጥር
Red 18: Red 18:


[[als:Arithmetik]]
[[als:Arithmetik]]
[[am:ሥነ ቁጥር]]
[[an:Aritmetica]]
[[an:Aritmetica]]
[[ar:حسابيات]]
[[ar:حسابيات]]

Verzija na datum 31 maj 2011 u 17:51

Aritmetika je grana matematike koja beleži osnovne osobine određenih operacija sa brojevima. Dolazi od grčke reči arithmetike, koja se sastoji od dve reči: arithmos (broj) i techne (umeće).

Postoje četiri operacije:

iako se ponekad ovde uvrštavaju i naprednije operacije, kao što su dizanje na kvadrat (kvadriranje) i vađenje korena (korenovanje). U aritmetici postoji prvenstvo operacija gde množenje i deljenje imaju prednost nad sabiranjem i oduzimanjem. Stavljanjem u zagrade, koje imaju prednost u odnosu na druge operacije, je moguće promeniti redosled izračunavanja u izrazima.

Aritmetika prirodnih, celih, racionalnih (u obliku razlomaka) i realnih brojeva (koji imaju decimale) obično se uči u osnovnoj školi. Tada se uči i procentni račun, odnosno predstavljanje brojeva pomoću postotaka. Ipak, većina odraslih oslanja se na kalkulatore, računare ili abakuse da bi izračunala aritmetičke operacije.

Pojam "aritmetika" koristi se i za osnovnu teoriju brojeva; u tom kontekstu se pojavljuju i Osnovna teorema aritmetike i aritmetičke funkcije.

Šablon:Link FA