Nacionalizam – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: oc:Nacionalisme
Red 166: Red 166:
[[nn:Nasjonalisme]]
[[nn:Nasjonalisme]]
[[no:Nasjonalisme]]
[[no:Nasjonalisme]]
[[oc:Nacionalisme]]
[[pl:Nacjonalizm]]
[[pl:Nacjonalizm]]
[[pnb:نیشنلزم]]
[[pnb:نیشنلزم]]

Verzija na datum 2 maj 2011 u 13:47

Nacionalizam je ideologija koji postavlja naciju, odnosno etničku zajednicu za osnovu ljudskog i društvenog zivota i koji održanju iste daje prednost nad bilo kojim drugim političkim i društvenim principima.

Nacionalizam je kult sopstvene nacije koga karakteriše šovinistički odnos i raspirivanje mržnje prema drugim nacijama, a svoj najviši domet ispoljava kroz genocid i fizičko istrebljenje drugih naroda.[1]

Postoje različite vrste nacionalizama, s obzirom na različite definicije nacije koje se odnose na zajednički jezik, kulturu, društvene vrijednosti ili etničko porijeklo.

Određeni fenomeni koji bi se mogli nazvati nacionalizmom su postojali kroz sve vrijeme historije, ali se u svom modernom obliku nacionalizam javlja tek u Novom vijeku, prvo sa stvaranjem apsolutnih monarhija koje su stvorile okvir za stvaranje zajedničkog nacionalnog identiteta među podanicima (najčešće u Zapadnoj Evropi), potom kao kulturni pokreti u višeetničkim državama gdje je prosvjetiteljstvo i širenje pismenosti dovelo do stvaranja posebnih nacionalnih identiteta.

Nacionalizam se često prožima s drugim ideologijama kao što su konzervativizam, socijalizam i liberalizam. U 19. vijeku se nacionalizam počeo ispoljavati kao rasizam i imperijalizam, a u 20. vijeku je poslužio kao podloga za fašizam. Krajem 20. vijeka se pod određenim okolnostima počeo ispoljavati i kao vjerski fundamentalizam.

Nacionalizam se u 19. vijeku nametnuo kao dominantna ideologija u svijetu te je imao ključnu ulogu u mnogim važnim događajima kao što je izbijanje prvog i drugog svjetskog rata, odnosno cijelog niza etničkih sukoba od kojih mnogi traju i do današnjeg dana.

S obzirom na ulogu koju je odigrao u izbijanju nekih od najkrvavijih događaja u historiji, nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam. S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država što u biti predstavlja najpozitivniji oblik razumevanja nacionalizma.

Načela

Teorija

Osnove i problemi

Pitanja

Porijeklo

Teoretska literatura

Tipologija

Etnički nacionalizam

Glavni članak: Etnički nacionalizam
Vidi takođe: Nacionalni misticizam i Nacionalizam i arheologija

Politički nacionalizam

Građanski nacionalizam

Ekspanzionistički nacionalizam

Romantični nacionalizam

Kulturni nacionalizam

Glavni članak: Kulturni nacionalizam

Nacionalizam Trećeg svijeta

Liberalni nacionalizam


Nacionalni konzervativizam


Anarhizam i nacionalizam

Glavni članak: Nacionalizam i anarhizam


Religijski nacionalizam

Pan-nacionalizam

Nacionalizam dijaspore

Bezdržavni nacionalizam

Ekstremizam


Rasizam


Opozicija i kritika


Reference

  1. Enciklopedija SFRJ, 1978.

Vanjski linkovi

Šablon:Link FA