Prefektura Korint – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rubinbot (razgovor | doprinos)
m r2.5.4) (robot Mijenja: nn:Korinthía periferieining
m r2.7.1) (robot Mijenja: pt:Coríntia
Red 93: Red 93:
[[no:Korinthia]]
[[no:Korinthia]]
[[pl:Nomos Koryntia]]
[[pl:Nomos Koryntia]]
[[pt:Corinto (prefeitura)]]
[[pt:Coríntia]]
[[ro:Corintia]]
[[ro:Corintia]]
[[ru:Коринфия]]
[[ru:Коринфия]]

Verzija na datum 29 april 2011 u 08:10

Prefektura Korint, Korintija
Νομός Κορινθία
Položaj Prefekture Korint, Korintija u Grčkoj
 
Periferija Peloponez
Sedište Korint
Stanovništvo 159.842 (2005.)
na 17. mestu
Površina 2.290 km² na 29. mestu
Gustina naseljenosti 69,8/km²
Broj provincija
Broj opština 15
Broj naselja
Poštanski fah 20x xx
Oblasna oznaka 274x0
Auto oznaka ΚΡ
ISO 3166-2 šifra GR-15
Veb stranica www.corinthia.gr

Prefektura Korint ili Korintija (gr: Νομός Κορινθία - Nomos Korinthía) ) je oblast u periferiji Peloponez u državi Grčkoj. To je i po stanovništvu najveća prefektura ove periferije. Upravno središte i najveći grad je grad Korint, a drugi po značaju i veličini je Kiato.


Poreklo imena

Naziv prefekture nedvosmisleno upućuje na starogrčki polis Korint, čiji se ostaci nalaze na ovom mestu. Pored ovog naziva još niz geografskih pojmova u okruženju nosi ovo ime (pogledati višeznačnu odrednicu: Korint).


Prirodne odlike

Oblast Korintskog zemljouza
Pogled na Korintski kanal

Prefektura Korint je smeštena na dva značajna grčka poluostrva: većim delom naPeloponezu, a manjim na Atici. Prefektura izlazi na delove dva mora: na severu na Korintski zaliv Jonskog mora i na istoku na Saronski zaliv Egejskog mora. Kopnene granice prefektura ima ka zapadu, jugu i severoistoku. Sa zapada prefektura Korint se graniči sa prefekturom Ahaja, sa juga sa prefekturama Arkadija i Argolida, a sa severoistoka sa Periferijom Atika.


Najvažniji deo prefekture Korint je središnji, oblast Korintskog zemljouza, koji je ravničarski i otvroren ka moru sa juga i severa. To je razvijeno poljoprivredno područje. Zapadni deo prefekture je planinski, mada ga čine niže i pitomije planine. Najvažnija planina je Kilini. Krajnji istok prefekture takođe je planinskog karaktera (planina Geranija. Pošumljenost je uglavnom vezana za središnji planinski pojas, ali postoje i šume u primorju. Tokom požara poslenjih godina stradalo mnogo površina pod šumom.


Klima u prefekturi Korint je u primorskim delovima sredozemna, dok u planinskim krajevima zbog znatne visine ona prelazi u oštriju planinsku varijantu.


Istorija

Oblast prefekture Korint bila je jedna od najvažnijih u doba stare Grčke. Ona je najviše vezana za polis i grad Korint, jedan od najvažnijih u to doba. Još veći značaj ovaj grada bio je u helenističko doba posle propasti velike države Aleksandra Makedonskog, kada ovaj grad postaje jedno od središta tadašnjeg grčkog prostora. Značaj grada može se videti i iz toga što se pad tadašnje Grčke pod vlast starog Rima označava padom Korinta 146 g. pne. Kasnije ovo područje biva priključeno Vizantiji, u 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka područje Korinta postalo deo otomanskog carstva. Pod njima će ostati do savremenog doba.

1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u Grčkom Ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i velika prefektura Argolidokorintija, koja je podeljena na dve zasebne jedinice 1949. g. Posle Grčko-Turskog rata 1923. g. na ovo područje se doselilo mnogo grčkih prebeglica iz Male Azije. Poslednjih decenija prefektura se našla u veoma povoljnom položaju, pre svega zahvaljujući dobrim vezama obližnom Atinom (oko 80 km). Zbog toga je ona osavremenjena, ali je to bilo usporeno prilično brojnim šumskim požarima.


Stanovništvo

Glavno stanovništvo prefekture Korint su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Najveći deo stanovništva živi u gradskom području velikog Korinta (oko 1/3 oblasnog stanovništva). Značajan grad je i Kiato u severnom delu prefekture.


Privreda

Prefektura Korint je jedna od privredno razvijenih prefektura Grčke. Poljoprivreda je tradicionalno razvijena, a danas je ona vezana za tržište obližnje Atine. Gaje se voće i povrće (posebno paradajz) u nizinama i masline u višim delovima. U okolini grada Korinta razvijena je industrija, a u primorskom delu oko njega postoje borjna turistička odredišta.


Vidi još


Spoljašnje veze