Postmodernizam – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: id:Postmodernisme
Red 79: Red 79:
[[hu:Posztmodern]]
[[hu:Posztmodern]]
[[ia:Postmodernismo]]
[[ia:Postmodernismo]]
[[id:Postmodernisme]]
[[is:Póstmódernismi]]
[[is:Póstmódernismi]]
[[it:Postmodernismo]]
[[it:Postmodernismo]]

Verzija na datum 27 april 2011 u 17:43

Majid Farahani

Postmoderna ( isto tako postmodernizam) je evropski pravac u umetnosti, filozofiji, muzici i arhitekturi iz kraja 20. veka.

KNJIŽEVNOST

Ovaj pojam je nastao u knjizi „O postmodernizmu“ Žana- Fransoa Liotara („ Jeana-Françoise Lyotarda“. Osnovni elemenat postmoderne je pluralitet mišljenja.

Filozofija

Ovaj pravac je nastao kao reakcija na modernizam i suprotan je pravac i negira koncepciju jedine istine i trudi se za alternativni pristup ka svetu.

Stvaranje pluralitetne sredine često dolazi do nastanka paradoksa spojenih sa nekoliko pogleda na datu problematiku i pri tome se ulaže trud da se reše ovi teško rešivi paradoksi.

Literatura

Postmoderna literatura po pravilu označava literaturu koja je uslovljena sa dobi u kojoj živimo. Radi se o tome da završava doba koje proizilazi iz hrišćanske tradicije , menja se životni stil, koji teži ka pluralizmu misli i time se dolazi do filozofskih misli postmoderne.

Slikarstvo

Postmoderna umetnost trudi se da ponudi alternativu ka modernoj umetnosti i trudi se da ponudi dela koja nisu usmerena ka kulturnoj eliti. Ne znači da su dela razumljivija za širu publiku iako se to umetnici trude da postignu.

Datoteka:Montpellier-hotel-de-region.jpg
Hotel Montpelijer Francuska

Arhitektura

U arhitekturi je pojam postmodernizam prvi upotrebio arhitekta Josef Hundnut („Joseph Hudnut“) u naslovu svoga članka „Postmoderna kuća“. Osnovna teežnja u arhitekturi je prevazilaženje elitnosti u arhitekturi i preneti je u sferu razumljivu za laike.

Literatura

  1. iz Češke vikipedije

Vidi još

Spoljašnje veze

Šablon:Link FA