Juan Perón – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: an:Juan Domingo Perón
m r2.7.1) (robot Dodaje: ay:Juan Domingo Perón
Red 41: Red 41:
[[ar:خوان بيرون]]
[[ar:خوان بيرون]]
[[ast:Juan Perón]]
[[ast:Juan Perón]]
[[ay:Juan Domingo Perón]]
[[be:Хуан Дамінга Перон]]
[[be:Хуан Дамінга Перон]]
[[be-x-old:Хуан-Дамінга Пэрон]]
[[be-x-old:Хуан-Дамінга Пэрон]]

Verzija na datum 24 mart 2011 u 20:18

Juan Peron

Datoteka:Juan Domingo Perón - Official portrait A.jpg
Juan Peron

Datum rođenja:
Mesto rođenja:
Datum smrti:    [[{{{mesec smrti}}}]] [[{{{godina smrti}}}]]
Mesto smrti:  ()

Juan Domingo Perón (8.10. 1895 - 1.7. 1974.]) je bio argentinski general i predsjednik od 1946. do 1955. te od 1973. do 1974.

Odrastao u seljačkoj porodici, sa 16 godina se upisao na vojnu akademiju i nakon toga brzo napredovao u redovima argentinske vojske. 1930-ih je bio vojni ataše u u Mussolinijevoj Italiji, gdje je razvio sklonost prema fašizmu.

Godine 1943. sudjelovao je u vojnom udaru protiv demokratske vlade, i sudjelovao u pučističkoj vladi. Krajem 1945. se razišao sa pučistima, bio prisiljen na ostavku i kraće vrijeme uhapšen. Međutim, popularnost njegova tadašnja supruga Eve Peron i sindikalne demonstracije su natjerale vlastodršce da ga puste, a godine 1946. je pobijedio na predsjedničkim izborima.

Peron je kao predsjednik uveo cijeli niz reformi s ciljem nacionalizacije industrije, smanjenja utjecaja stranih - prvenstveno britanskih tvrtki - na politiku zemlje, te poboljšanja socijalnog položaja najsiromašnijih slojeva. Peronova ideologija - koju je opisivao kao treći put između socijalizma i kapitalizma - se danas naziva peronizam.

Peron je za predsjednika izabran 1951. godine, ali se nakon smrti Eve našao sve više politički izoliran. Godine 1955. je zbačen u vojnom udaru i protjeran u Španiju.

Kada je u Argentini nakon osamnanest godina ponovno uspostavljena demokracija, Peron se vratio i glatko pobijedio na izborima. Međutim, bio je teško bolestan i nije bio u stanju spriječiti sve krvavije obračune između lijeve i desne frakcije svojih pristaša.

Nakon smrti ga je naslijedila supruga Isabel Peron.