Pomoć:Uređivanje – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Wikipedia:Kako izmijeniti stranicu je promenjeno ime u Pomoć:Uređivanje
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
<!--
Izmijeniti stranicu je veoma lako. Kliknite na '''izmijeni''' ili '''Izmijeni ovu stranicu''' ('''Edit this page''') link i otvorit će vam se prostor u kome možete vršiti izmjene na stranici. Nakon što ste završili sa izmjenama kliknite na '''Prikaži izgled''' dugme da bi ste pregledali rad i nakon toga kliknite na '''Sačuvaj članak''' dugme da sačuvate izmjene. Probajte na [[Wikipedia:Igralište|igralištu]] kako sve funkcioniše.
Zdravo, novi korisniče!
Ako želiš da isprobavaš kako se menja strana
molim te da koristiš „Igralište“ za to. Da bi stigao
do toga, ukucaj „Wikipedia:Igralište“ u polje za traženje
sa leve strane i klikni na „Idi“. Ili klikni na link
na početku članka.
-->
{{Sadržaj pomoći}}
'''[[Wikipedia]]''' je [[Wiki|Wikiwiki]], što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki [[Wikipedia:Zaštićena strana|nezaštićeni]] [[Vikipedija:Šta je to članak|članak]] i da se te promene odmah primete na toj strani.
{{prečica|[[VP:UR]]}}
'''Uređivanje''' Viki strane je vrlo jednostavno. Samo kliknite na listić „'''uredi'''“ na vrhu Viki strane (ili na istoimenu vezu sa desne strane ili na dnu). '''Ako vam je samo do eksperimentisanja, budite ljubazni i time se bavite na [[Vikipedija:Igralište|igralištu]], a ne ovde'''. Trebalo bi da napišete i kratak [[Vikipedija:Siže promene|siže promene]] u malom polju ispod kutije za uređivanje. <!-- MI OVO NEMAMO You may use shorthand to describe your changes, as described in the [[Vikipedija:Edit summary legend|legend]], --> Kada završite, pritisnite dugme [[Vikipedija:Prikaži predpregled|Prikaži predpregled]] da biste videli kako će promene izgledati. Takođe, možete da pogledate promene koje ste napravili u odnosu na prethodnu verziju pritiskom na dugme [[Vikipedija:Prikaži promene|Prikaži promene]]. Ako ste zadovoljni rezultatom, pritisnite „Snimi stranicu“ i vaše promene će odmah biti primenjene na članak. Promene koje napravite na redovnim člancima nemojte „potpisivati“ (softver vodi evidenciju o tome ko je napravio koju promenu).


Takođe možete da kliknete na listić „'''Rasprava/Разговор'''“ da biste videli odgovarajuću [[Vikipedija:Strana za razgovor|stranu za razgovor]], na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Kliknite na listić „'''+'''“ da biste dodali novi odeljak, ili uredite stranu na isti način kao što biste stranicu članka. Kada menjate stranu za razgovor, potpišite svoju promenu (pogledajte [[Vikipedija:Potpišite se na strani za razgovor]]).
Trudite se da zadržite [[Wikipedia:Neutralan stav|neutralan stav]] prilikom pisanja članaka i navedite izvore da bi i drugi mogli da provjere i nastave vaš rad. (Dovoljno je da u polju '''Sažetak''' navedete izvor ukoliko ste preveli ili prenijeli članak sa Wikipedije na drugom jeziku; nije neophodno da takav izvor stoji na samom članku). Koristite samo materijal koji je u javnom domenu. Da ne bi nanijeli štetu Wikipediji, nemojte koristiti materijal ako niste sigurni da li je u javnom domenu i ko je nosilac autorskih prava.

== Saveti o uređivanju Vikipedijinih članaka ==

Uvek koristite [[VP:NPOV|neutralnu tačku gledišta]], pošto Vikipedija nije mesto za promovisanje stavova.

[[Vikipedija:Navedite svoje izvore|Navedite svoje izvore]] <!-- Wikipedia:Cite your sources --> da bi i drugi mogli da provere i prošire vaš rad. Trenutno većini Vikipedijinih članaka nedostaju dobre reference, i to ide u prilog njenoj najvećoj pojedinačkoj kritici &ndash; da nije pouzdan izvor. Pomozite tako što ćete istražiti mrežne i štampane resurse da biste našli reference za članak na kojem radite, i navedite ih u odgovarajućem obliku, a razmotrite i mogućnost da stavite citate u tekst za sporne činjenice. Ne postoji saglasnost o tome koji je način najbolji, ali bolje išta nego ništa. Citate u tekst možete staviti ili u akademskoj formi (na primer: 2004, str. 22-23) ili kao nadtekst<sup>[[:en:Wikipedia:WikiProject Fact and Reference Check|1]]</sup> ka fusnoti koju postavite na kraj članka.

Nakon što napravite novu stranu, ne bi bilo loše da:
* Iskoristite ''Šta je povezano ovde'' vezu dok gledate stranu, da biste proverili članke koji su već povezani ka njoj i da se uverite da svi očekuju to značenje koje ste vi dali;
* Iskoristite dugme Traži da biste pretražili Vikipediju na naslov vaše teme (i moguće varijante) da biste našli članke koji je pominju i povežete ih, tamo gde je to potrebno.

== Male izmene ==
<!-- See also [[Vikipedija:Minor edit]] -->
Kada menja stranicu, [[Vikipedija:Prijavljivanje|prijavljeni]] korisnik ima mogućnost da izmenu označi kao „malu izmenu“. Kada to učiniti donekle zavisi od ličnih odluka. Neformalno je pravilo da izmene koje se tiču štamparskih ispravki, formatiranja ili manje reorganizacije teksta treba da budu označene kao male. Velika izmena je u principu nešto šta čini da '''sadržaj''' članka izgleda drugačije, tako da je svaka „prava“ izmena, makar to bila samo jedna reč - velika izmena. Ova opcija je korisna, jer tako korisnici mogu da „sakriju“ male izmene kad gledaju [[Posebno:Recentchanges|Skorašnje izmene]], da bi broj izmena bio manji (zbog preglednosti).

Razlog što se neprijavljenim korisnicima ne dozvoljava da koriste opciju „mala izmena“ je taj što bi onda i vandalizam mogao biti tako označen, u kom slučaju bi ostao duže neprimećen. Ovo ograničenje je još jedan razlog da se prijavite.

Obeležavanje '''prave''' izmene kao male se smatra ružnim ponašanjem, posebno ako ta izmena uključuje i brisanje dela teksta. Ako slučajno obeležite izmenu kao malu, napravite još jednu izmenu i obeležite je kao veliku (tj. osigurajte se da kućica „Ovo je mala izmena“ nije ispunjena), a u sižeu izmene navedite da je prethodna izmena bila velika.
<!--Kao ova potonja izmena ne može da posluži prosto otvaranje polja za promene i snimanje (bez promene), kao ni dodavanje razmaka ili praznog reda na dnu stranice; u ovim slučajevima izmena se ne računa, a opis se zanemaruje. Moguće je, međutim, dodati još jedan razmak između dve reči, ili ubaciti prazan red (promena broja praznih redova na datom mestu od 0 do 1 ili od 2 do 3, ne od 1 do 2); ove izmene se čuvaju u vikitekstu i snimaju kao promena, mada ne menjaju izgled stranice.-->


*[[Kako napraviti novi članak]]


=Wiki Markup=
=Wiki Markup=

Verzija na datum 17 februar 2011 u 00:16

Uređivanje
Kako započeti novu stranicu
Ime stranice
Upoznavanje

Veze
Interviki linkovi
Varijable
URL
Simboli
Fusnote

Formatiranje

Formula
Spiskovi
Tabele
Slike i ostali fajlovi
Stranica za sliku

Organizovanje

Naslov
Šablon
Kategorija
Preusmerenje
Imenski prostor
Premeštanje stranice

Ispravke grešaka i vandalizama

Vraćanje
Testiranje

Čuvanje truda

Uređivačke skraćenice
Dugmići za izmene
Magične reči

Komunikacija

Opisivanje izmena
Stranica za razgovor
Sukob izmena
Mala izmena

Dodaci

WikiHiero sintaksa
EasyTimeline sintaksa

Najčešće postavljana pitanja

Wikipedia je Wikiwiki, što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki nezaštićeni članak i da se te promene odmah primete na toj strani.

Prečica:
[[VP:UR]]

Uređivanje Viki strane je vrlo jednostavno. Samo kliknite na listić „uredi“ na vrhu Viki strane (ili na istoimenu vezu sa desne strane ili na dnu). Ako vam je samo do eksperimentisanja, budite ljubazni i time se bavite na igralištu, a ne ovde. Trebalo bi da napišete i kratak siže promene u malom polju ispod kutije za uređivanje. Kada završite, pritisnite dugme Prikaži predpregled da biste videli kako će promene izgledati. Takođe, možete da pogledate promene koje ste napravili u odnosu na prethodnu verziju pritiskom na dugme Prikaži promene. Ako ste zadovoljni rezultatom, pritisnite „Snimi stranicu“ i vaše promene će odmah biti primenjene na članak. Promene koje napravite na redovnim člancima nemojte „potpisivati“ (softver vodi evidenciju o tome ko je napravio koju promenu).

Takođe možete da kliknete na listić „Rasprava/Разговор“ da biste videli odgovarajuću stranu za razgovor, na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Kliknite na listić „+“ da biste dodali novi odeljak, ili uredite stranu na isti način kao što biste stranicu članka. Kada menjate stranu za razgovor, potpišite svoju promenu (pogledajte Vikipedija:Potpišite se na strani za razgovor).

Saveti o uređivanju Vikipedijinih članaka

Uvek koristite neutralnu tačku gledišta, pošto Vikipedija nije mesto za promovisanje stavova.

Navedite svoje izvore da bi i drugi mogli da provere i prošire vaš rad. Trenutno većini Vikipedijinih članaka nedostaju dobre reference, i to ide u prilog njenoj najvećoj pojedinačkoj kritici – da nije pouzdan izvor. Pomozite tako što ćete istražiti mrežne i štampane resurse da biste našli reference za članak na kojem radite, i navedite ih u odgovarajućem obliku, a razmotrite i mogućnost da stavite citate u tekst za sporne činjenice. Ne postoji saglasnost o tome koji je način najbolji, ali bolje išta nego ništa. Citate u tekst možete staviti ili u akademskoj formi (na primer: 2004, str. 22-23) ili kao nadtekst1 ka fusnoti koju postavite na kraj članka.

Nakon što napravite novu stranu, ne bi bilo loše da:

  • Iskoristite Šta je povezano ovde vezu dok gledate stranu, da biste proverili članke koji su već povezani ka njoj i da se uverite da svi očekuju to značenje koje ste vi dali;
  • Iskoristite dugme Traži da biste pretražili Vikipediju na naslov vaše teme (i moguće varijante) da biste našli članke koji je pominju i povežete ih, tamo gde je to potrebno.

Male izmene

Kada menja stranicu, prijavljeni korisnik ima mogućnost da izmenu označi kao „malu izmenu“. Kada to učiniti donekle zavisi od ličnih odluka. Neformalno je pravilo da izmene koje se tiču štamparskih ispravki, formatiranja ili manje reorganizacije teksta treba da budu označene kao male. Velika izmena je u principu nešto šta čini da sadržaj članka izgleda drugačije, tako da je svaka „prava“ izmena, makar to bila samo jedna reč - velika izmena. Ova opcija je korisna, jer tako korisnici mogu da „sakriju“ male izmene kad gledaju Skorašnje izmene, da bi broj izmena bio manji (zbog preglednosti).

Razlog što se neprijavljenim korisnicima ne dozvoljava da koriste opciju „mala izmena“ je taj što bi onda i vandalizam mogao biti tako označen, u kom slučaju bi ostao duže neprimećen. Ovo ograničenje je još jedan razlog da se prijavite.

Obeležavanje prave izmene kao male se smatra ružnim ponašanjem, posebno ako ta izmena uključuje i brisanje dela teksta. Ako slučajno obeležite izmenu kao malu, napravite još jednu izmenu i obeležite je kao veliku (tj. osigurajte se da kućica „Ovo je mala izmena“ nije ispunjena), a u sižeu izmene navedite da je prethodna izmena bila velika.


Wiki Markup

Sekcije, paragrafi, liste i linije

Izgled Markup

Dijelite članke u sekcije na slijedeći način:

Nova sekcija

Pod-sekcija

Pod-pod-sekcija




=Nova sekcija=

==Pod-sekcija==

===Pod-pod-sekcija===

Novi red u tekstu nema efekta na izgled teksta. Ako vam je tako lakše, koristite novi red teksta za svaku rečenicu.

Ali zato jedan prazan red počinje novi paragraf.

Novi red u tekstu nema efekta na izgled teksta.
Ako vam je tako lakše, koristite 
novi red teksta za svaku rečenicu.

Ali zato jedan prazan red počinje novi paragraf.

Ako ne želite da započnete novi paragraf
već samo da prelomite red teksta u novi red (ako se radi o poeziji, adresi ili sl.)
Uradite to ovako.

Ako ne želite da započnete novi paragraf<br/>već 
samo da prelomite red teksta u novi red (ako se 
radi o poeziji, adresi ili sl.)<br/>
Uradite to ovako.

  • Liste su najlakše od svega
    • Primjer
      • Pod-primjer
  • Lista



* Liste su najlakše od svega
** Primjer
*** Pod-primjer
* Lista

  1. Numerirane liste su također korisne
    1. organizirane
    2. i pregledne


# Numerirane liste su također korisne
## organizirane
## i pregledne

  • Moguće je miješati liste
    1. i organizirati ih
      • hijerarhijski


* Moguće je miješati liste
*# i organizirati ih
*#* hijerarhijski

Definicija
Ovako možete definirati pojmove
Slijedeća stavka
Definicija slijedeće stavke



; Definicija : Ovako možete definirati pojmove
; Slijedeća stavka : Definicija slijedeće stavke

Jedan red teksta - jedna stavka. Razmak ispred dvotačke pomaže pri procesiranju.

Dvotačka ispred paragrafa pomiče paragraf udesno.

Wikipedijanci ovo najčešće koriste na "talk" ili "discussion" stranicama.

: Dvotačka ispred paragrafa pomiče 
paragraf udesno.

Wikipedijanci ovo najčešće koriste na "talk"
ili "discussion" stranicama.
Ako red teksta počinje sa razmakom 
bit će formatiran tačno onako kako je 
utipkan: U fontu fiksne širine (svako 
slovo jednako široko) i prelom redova 
će ostati netaknut.
   Ovo se koristi za:
     * programski kod i algoritme
     * hemijske strukture
     * tablature za gitaru i ASCII art
     * ostalo ako je preformatiran 
       tekst neophodan
Ako red teksta počinje sa razmakom 
bit će formatiran tačno onako kako je 
utipkan: U fontu fiksne širine (svako 
slovo jednako široko) i prelom redova 
će ostati netaknut.
   Ovo se koristi za:
     * programski kod i algoritme
     * hemijske strukture
     * tablature za gitaru i ASCII art
     * ostalo ako je preformatiran 
       tekst neophodan

PAŽNJA: Ako je red teksta duži nego okvir prozora na ekranu, preformatiran tekst prisiljava čitavu stranicu da se proširi i time postaje manje čitljiva, pogotovo za korisnike sa malim rezolucijama ekrana. Nikad ne počinjite obične nove redove sa razmakom.

Centriran tekst.


<center>Centriran tekst.</center>

Horizontalna linija:

i tekst ispod horizontalne linije.

Horizontalna linija:
----
i tekst ispod horizontalne linije.

Formatiranje slova i riječi

Izgled Markup
Naglašen tekst, podebljan tekst i podebljan i naglašen tekst

''Naglašen tekst'', 
'''podebljan tekst''' i 
'''''podebljan i naglašen tekst''''' 

U matematičim notacijama, <b> i <i> su poželjniji zbog semantičkih razloga.


Font fiksne širine za tehničke pojmove.

Font <tt>fiksne širine</tt> za tehničke pojmove.

Iz semantičkih razloga, koristite <code> ako pišete o komjputerskim programima.

Možete koristiti umanjen tekst za opis tabele, slike i sl. i možete prekrižiti tekst

Možete koristiti <small>umanjen tekst</small> 
za opis tabele, slike i sl. i možete <strike>prekrižiti 
tekst</strike>
.


Veze i URL-ovi

Kako izgleda Šta kucate

Beograd ima javni prevoz.

  • Veza ka nekom drugom Vikipedijinom članku.
  • Interno se prvo slovo ciljne stranice automatski pretvara u veliko a prazna mesta u znak za podvučeno (underscore, _); ako kucate podvučeno u vezi to ima isti efekat kao i kucanje praznog mesta, ali nije preporučljivo.
  • Stoga je gornja veza URL ka sr.wikipedia.org/wiki/Javni_prevoz, što je Vikipedijin članak pod nazivom „Javni prevoz“. Takođe pogledajte Vikipedija:Kanonikalizacija.
Beograd ima [[javni prevoz]].

U Novom Sadu takođe ima dosta gradskih autobusa.

  • Isti cilj, drugo ime.
  • Ovo je ucevljena veza (en. piped link, od imena za znak „|“ : pipe cev).
  • „Ucevljeni“ tekst mora biti naveden prvi (pre znaka „|“) a tekst koji će biti prikazan drugi.
U Novom Sadu takođe
ima dosta [[javni prevoz|gradskih autobusa]].

Javni prevoznik u Novom Sadu je samo jedan. Privatnih prevoznika nema.

Takođe, u Novom Sadu nema trolejbusa ni tramvaja, samo autobusa.

  • Krajevi se utapaju u vezu.
  • Poželjno je koristiti ovaj način umesto ucevljenih veza, kad god je moguće.
[[Javni prevoz]]nik u Novom Sadu je samo jedan.
Privatnih prevoznika nema.

Takođe, u Novom Sadu nema [[trolejbus]]a
ni [[tramvaj]]a, samo [[autobus]]a.

Pogledajte Vikipedija:Priručnik stila.

Pogledajte [[Vikipedija:Priručnik stila]].

Sve u zagradama „(“ i „)“ se automatski sakriva: kraljevstvo.

Imenski prostor se automatski sakriva: Trg.

Oba zajedno takođe: Priručnik stila

Ali ne i: [[Vikipedija:Priručnik stila#Veze|]]

Server ispunjava deo posle znaka „|“ kada snimite stranicu. Sledeći put kada otvorite polje za izmene videćete proširenu „ucevljenu“ vezu. Predpregled prikazuje skraćeni oblik ispravno, ali ga ne proširuje u polju za izmene. Pritisnite „Snimi“ i ponovo „Uredi“, i videćete proširenu verziju. Isto važi i za veze ka odeljcima unutar iste strane pogledajte prethodnu stavku).

Sve u zagradama „(“ i „)“ se automatski sakriva:
[[kraljevstvo (biologija)|kraljevstvo]].

Imenski prostor se automatski sakriva:
[[Vikipedija:Trg|Trg]].

Oba zajedno takođe:
[[Vikipedija:Priručnik stila (zaglavlja)|Priručnik stila]]

Ali ne i:
[[Vikipedija:Priručnik stila#Veze|]]

Javni radovi u Novom Sadu je strana koja još uvek ne postoji.

  • Možete je napraviti tako što ćete kliknuti na vezu (ali molimo vas, sa baš ovom vezom nemojte to da uradite).
  • Da biste napravili novu stranu:
    1. Napravite vezu ka njoj na nekoj drugoj (tematski srodnoj) strani.
    2. Snimite stranu.
    3. Kliknite na vezu koju ste upravo napravili. Nova strana će se otvoriti i možete je uređivati.
  • Za više informacija, pogledajte Kako napraviti novi članak a pogledajte i Vikipedijina pravila imenovanja.
  • Nemojte da pravite nove članke bez da na njih upućuje najmanje jedan drugi članak.
[[Javni radovi u Novom Sadu]] je strana
koja još uvek ne postoji.

Vikipedija:Kako se menja strana je ova strana.

  • Samopovezivanja se prikazuju kao pojačan tekst prilikom pregleda članka.
  • Nemojte koristiti ovu tehniku da bi pojačali ime članka u prvom paragrafu; pogledajte Priručnik stila.
[[Vikipedija:Kako se menja strana]] je ova strana.

Kada dodate komentar na Stranicu za razgovor treba da se potpišete dodavanjem tri tilde za korisničko ime:

Nikola Smolenski

ili četiri za korisničko ime i datum i vreme:

Nikola Smolenski 18:16, 22 Maj 2004 (CEST)

Pet tildi daju samo datum i vreme:

18:16, 22 Maj 2004 (CEST)
Kada dodate komentar na Stranicu za razgovor
treba da se potpišete dodavanjem
tri tilde za korisničko ime:
: ~~~
ili četiri za korisničko ime i datum i vreme:
: ~~~~
Pet tildi daju samo datum i vreme:
: ~~~~~
  • Preusmerite jedan naziv članka na drugi stavljanjem (kao što je ona prikazana s desne strane) ovakvog teksta u prvi red članka (kao što je to na strani pod naslovom „SAD“).

#REDIRECT [[Srbija]]

  • Valja znati da, iako je moguće staviti vezu na odeljak, preusmeravanje na odeljak nije moguće. Na primer, „#REDIRECT [[Sjedinjene Američke Države#Istorija]]“ će preusmeriti na stranu Sjedinjene Američke Države, ali ne i na neki određeni odeljak na toj strani. Ova osobina neće biti dodata u budućnosti, pa zato nemojte da koristite takva preusmeravanja.
#REDIRECT [[Sjedinjene Američke Države]]
  • Stavite vezu ka strani o istoj temi, ali na drugom jeziku, koristeći sledeći oblik veze: [[jezički kod:Naslov]].
  • Nije bitno gde ćete staviti ove veze prilikom uređivanja pošto će se one uvek pojaviti na istom mestu kada snimite stranu, mada se preporučuje da ih postavite na kraju kutije za uređivanje.
  • Molimo pogledajte Vikipedija:Međujezičke veze i listu jezika i kodova.
[[fr:Wikipédia:Aide]]

Strane Šta je povezano ovde i Srodne promene se mogu povezati ovako: Special:Whatlinkshere/Vikipedija:Kako se menja strana i Special:Recentchangeslinked/Vikipedija:Kako se menja strana

Strane '''Šta je povezano ovde''' i '''Srodne promene'''
se mogu povezati ovako:
[[Posebno:Whatlinkshere/Vikipedija:Kako se menja strana]]
i
[[Posebno:Recentchangeslinked/Vikipedija:Kako se menja strana]]

Strana sa korisnikovim prilozima se može povezati ovako: Special:Contributions/KorisničkoIme ili Special:Contributions/192.0.2.0

Strana sa korisnikovim prilozima se može povezati ovako:
[[Special:Contributions/KorisničkoIme]]
ili
[[Special:Contributions/192.0.2.0]]
  • Da bi ste stavili članak u kategoriju, postavite vezu, kao što je ona sa desne strane, bilo gde u članku. Kao i sa međujezičkim vezama, nije bitno gde ćete postaviti ove veze prilikom uređivanja budući da se uvek pojavljuju na istom mestu nakon što snimite stranicu, ali se preporučuje da ih stavite na kraj kutije za uređivanje.
[[Category:Skupovi znakova]]
  • Da bi ste povezali kategoriju sa neke strane bez da članak stavite u tu kategoriju, na početak veze stavite dvotačku (:).
[[:Category:Skupovi znakova]]

Povezivanje ka ostalim vikijima:

  1. Interwiki veza: Wiktionary:Hello
  2. Imenovana interviki veza: Hello
  3. Interviki veza bez prefiksa: Hello

Povezivanje ka Vikirečniku drugog jezika:

  1. Wiktionary:fr:bonjour
  2. bonjour
  3. fr:bonjour
Povezivanje ka ostalim vikijima:
# [[Interviki]] veza: [[Vikirečnik:Zdravo]]
# Imenovana interviki veza: [[Vikirečnik:Zdravo|Zdravo]]
# Interviki veza bez prefiksa: [[Vikirečnik:Zdravo|]]

Povezivanje ka Vikirečniku drugog jezika:
# [[Wiktionary:fr:bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|fr:bonjour]]

ISBN 012345678X

ISBN 0-12-345678-X

  • Postavite veze ka knjigama koristeći njihov ISBN. Ovom povezivanju se daje prednost u odnosu na povezivanje ka određenim mrežnim prodavnicama knjiga, jer daje čitaocu izbor dobavljača.
  • ISBN vezama ne treba nikakvo dodatno obeležavanje, pod uslovom da koristite jedan od dva nvedena formata.
ISBN 012345678X

ISBN 0-12-345678-X

Format za datum:

  1. 20.7., 1969.
  • Datume povezujte u gore navedenom formatu, tako da svako može da podesi svoj sopstveni redosled prikazivanja.
  • Na egleskoj Vikipediji postoji više načina za formatiranje datuma; na srpskohrvatskoj (za sada) važi samo ovaj
Format za datum:
# [[20.7.]], [[1969]].

Zvuk

  • Da biste postavili vezu ka ne-slikovnom materijalu koji ste postali (kao što je zvuk), koristite „media“ vezu. Za slike, pogledajte sledeći odeljak.

Neki poslati zvuci su nabrojani na Wikipedia:Sound.

[[media:Sg_mrob.ogg|Zvuk]]


preuzeto sa Wikipedia-e na engleskom jeziku.

preuzeto sa Wikipedia-e na njemačkom jeziku.

Osnovna pravila

Ovdje lista sa pojedinostima, na koje trebaš obratiti pažnju prilikom korištenja slika u Wikipedia-i:

  • Moraš biti prijavljen kod Wikipedia-e, da bi mogao upload-ovati slike.
  • Prije upload-a slika - pročitaj upute o autorskim pravima i pridržavaj se istih!
  • Koristi stranicu za opis slike za informacije o izvoru slike i pravu na kopiranje.
  • Daj tvojoj slici prije upload-a jasno i detaljno ime (npr. "Crkva djevice Marije.jpg" umjesto "Slika 1.jpg").
  • Obradi prethodno sliku tako da samo ono što je bitno sadrži.
  • Veličina slike kod fotografije treba najmanje 1024*768 Pixel iznositi, da bi kod prenosa na papir bio dovoljno dobar kvalitet (upozorenje, ne upload-ovati slike preko 100 kB možeš ignorirati).


Upload slika

Za upload slika služi posebna stranica Upload. Upload-ovana slika se nalazi nakon toga u Listi slika. Vrlo je važno da koristite samo slobodne slike, tj. one koje nisu ograničene autorskim pravima.


Što ako je članak koji pišem postao ogroman i teško mi ga je uređivati? (template)

Za to postoje Wikipedija:template, odnosno Predlošci. Potrebno je stvoriti novu stranicu "Template:Ime_stranice", a u našem članku treba takav predložak uključiti tako da se okruži dvostrukim vitičastim zagradama. Npr. {{Template:Ime_stranice}}

Ima više razloga za korištenje predložaka. Prvi je upravo spomenut, teško je korisniku održavati ogromnu stranicu, ali postoje i hardverski razlozi, koji preporučuju dužinu članaka do 32000 slova.