God – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ht:Dandwokwonoloji
m r2.7.1) (robot Dodaje: yi:דענדראכראנאלאגיע
Red 59: Red 59:
[[uk:Дендрохронологія]]
[[uk:Дендрохронологія]]
[[vls:Dendrochronologie]]
[[vls:Dendrochronologie]]
[[yi:דענדראכראנאלאגיע]]
[[zh:树轮年代学]]
[[zh:树轮年代学]]

Verzija na datum 30 januar 2011 u 12:44

Godovi na drvu bristolskog ZOO-vrta

God ili godišnji prsten je naziv za prirast drva u debljinu kod višegodišnjih golosjemenjača i drvenastih dvosupnica. Godovi se na poprečnom presjeku drva vide kao koncentrični prstenovi.

Godovi nastaju tako da se djelovanjem embrionalnih stanica na vršku razvija novo tkivo, iz koga procesom diferencijacije nastaju osnovno tkivo, žile i kožno tkivo mladog drveta. Žile su kod golosjemenjača i dvosupnica poredane u krugu, a između njih u radijalnom smjeru teku parenhimatske zrake srčike.

U toku vegetacijske sezone nije rad tvornog tkiva jednako intenzivan. U rano proljeće nastaju veliki elementi (stanice). Tokom ljeta počinju se razvijati sve manji i manji elementi, da bi krajem ljeta i početkom jeseni diobe nestale. Zbog toga se na poprečnom presjeku drva vidi jasna granica između drva starijeg i drva mlađeg goda.

Brojanje godova je metoda kojom se određuje starost drva. Godovi također služe za datiranje određenih godina, a ta se metoda, koju je razvio A. E. Douglass, naziva dendrokronologija.

Vanjski linkovi