Kosmogonija – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Kosmogonija''' je naziv za svaku teoriju o nastanku ili poreklu kosmosa ili za mit o nastanku celopkupne stvarnosti. Ovaj termin potiče od grčkih reči ...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Kosmogonija''' je naziv za svaku teoriju o nastanku ili poreklu [[kosmos]]a ili za [[mit]] o nastanku celopkupne stvarnosti. Ovaj termin potiče od [[Grčki jezik|grčkih]] reči κόσμος (= svet) i γόνος (= poreklo, od γίγνομαι = roditi se). U užem kontekstu [[Astronomija|astronomije]] i nauke o svemiru, ovaj se termin odnosi na teorije o nastanku [[Sunčev sistem|Sunčevog sistema]].
'''Kosmogonija''' je naziv za svaku teoriju o nastanku ili poreklu [[kosmos]]a ili za [[mit]] o nastanku celopkupne stvarnosti. Ovaj termin potiče od [[Grčki jezik|grčkih]] reči κόσμος (= svet) i γόνος (= poreklo, od γίγνομαι = roditi se). U užem kontekstu [[Astronomija|astronomije]] i [[nauka|nauke]] o svemiru, ovaj se termin odnosi na teorije o nastanku [[Sunčev sistem|Sunčevog sistema]].

Kosmogonija se razlikuje od [[Kosmologija|kosmologije]], koja se bavi proučavanjem celokupnog kosmosa u njegovom kontinuiranom trajanju i koja tehnički ne zahteva spoznaju o tome kako je kosmos nastao. Ipak, ponekada postoji zabuna oko upotrebe ova dva termina: na primer, [[kosmološki argument]] koji [[teologija]] nudi kao dokaz postojanja [[bog]]a tehnički se vezuje za kosmogonijske, a ne za kosmološke koncepte. U praksi, međutim, postoji jasna naučna razlika između kosmogonijskih i kosmoloških koncepata. [[Fizička kosmologija]] je nauka koja nastoji objasniti sva zapažanja koja su važna za razvoj i svojstva svemira kao celina. Pitanja kao, na primer, zašto se svemir ponaša na određeni način [[Fizika|fizičari]] i kosmolozi su odbacili kao nenaučna, premda takve spekulacije za polaznu tačku uzimaju različita gledišta, od kojih neka predstavljaju [[Ekstrapolacija|ekstrapolaciju]] naučnih teorija u pravcu njihove primene na [[Filozofija|filozofske]] ili [[religija|religijske]] ideje.


{{stub}}
{{stub}}

Verzija na datum 18 januar 2007 u 00:54

Kosmogonija je naziv za svaku teoriju o nastanku ili poreklu kosmosa ili za mit o nastanku celopkupne stvarnosti. Ovaj termin potiče od grčkih reči κόσμος (= svet) i γόνος (= poreklo, od γίγνομαι = roditi se). U užem kontekstu astronomije i nauke o svemiru, ovaj se termin odnosi na teorije o nastanku Sunčevog sistema.

Kosmogonija se razlikuje od kosmologije, koja se bavi proučavanjem celokupnog kosmosa u njegovom kontinuiranom trajanju i koja tehnički ne zahteva spoznaju o tome kako je kosmos nastao. Ipak, ponekada postoji zabuna oko upotrebe ova dva termina: na primer, kosmološki argument koji teologija nudi kao dokaz postojanja boga tehnički se vezuje za kosmogonijske, a ne za kosmološke koncepte. U praksi, međutim, postoji jasna naučna razlika između kosmogonijskih i kosmoloških koncepata. Fizička kosmologija je nauka koja nastoji objasniti sva zapažanja koja su važna za razvoj i svojstva svemira kao celina. Pitanja kao, na primer, zašto se svemir ponaša na određeni način fizičari i kosmolozi su odbacili kao nenaučna, premda takve spekulacije za polaznu tačku uzimaju različita gledišta, od kojih neka predstavljaju ekstrapolaciju naučnih teorija u pravcu njihove primene na filozofske ili religijske ideje.