Jaka nuklearna sila – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: war:Makusog nga paglalabotay
m r2.7.1) (robot Mijenja: war:Makusog nga pahilabotay
Red 90: Red 90:
[[ur:قوی تفاعل]]
[[ur:قوی تفاعل]]
[[vi:Tương tác mạnh]]
[[vi:Tương tác mạnh]]
[[war:Makusog nga paglalabotay]]
[[war:Makusog nga pahilabotay]]
[[zh:强相互作用]]
[[zh:强相互作用]]
[[zh-min-nan:Kiông-la̍t]]
[[zh-min-nan:Kiông-la̍t]]

Verzija na datum 28 januar 2011 u 13:55

Jaka sila ili jaka interakcija danas podrazumeva međudelovanje kvarkova i gluona kako je već obuhvaćeno kvantnom hromodinamikom. Jaka sila je osnovna sila u kojoj su glavni prenosioci međudelovanja gluoni.

Mada jaka sila direktno deluje samo među elementarnim česticama, efekti sile se ispoljavaju između hadrona kao nuklearna sila. Elementarne čestice među kojima jaka sila deluje ne mogu se opaziti direktno kao što je pokazano u seriji bezuspešnih eksperimenata da se detektuje slobodni kvark.

Istorija

Pre 1970tih kada se još mislilo da su neutron i proton osnovne čestice, izraz "jaka sila" korišćen da se opiše ono što se danas zove nuklearna sila ili rezidualna jaka sila. Jer u jezgru se osećaju rezidualni (zaostali) efekti jake sile, koji deluju na hadrone, dakle, barione i mezone. Postulirano je da neka nova sila mora do postoji da bi se savladalo elektrostatičko odbijanje protona u jezgru, i zbog njene izvanredne jačine (na malim rastojanjima) nazvana je "jaka sila". Nakon otkrića kvarkova, naučnici su shvatili da sila zapravo deluje među kvarkovima i gluonima koji ulaze u sastav protona a ne među protonima. Neko vreme nakon toga prvobitna sila (među protonima) nazivana je rezidualnom jakom silom a "nova" jaka interakcija je nazvana boja silom ( engl. colour force).

Detalji

Vidi još

Literatura

  • Introduction to Elementary Particles, by David J. Griffiths (New York: John Wiley & Sons, 1987) ISBN 0-471-60386-4
  • The Last Sorcerers: The Path from Alchemy to the Periodic Table, by Richard Morris (Washington, DC: Joseph Henry Press, 2003) ISBN 0-309-50593-3
  • Gordon L. Kane (1987). Modern Elementary Particle Physics. Perseus Books. ISBN 0-201-11749-5. 
  • S. Macura, J. Radić-Perić, ATOMISTIKA, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu/Službeni list, Beograd, 2004., str. 557.

Spoljašnje veze