Les Misérables – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
HRoestBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.5) (robot Mijenja: hy:Թշվառները
Red 62: Red 62:
[[hr:Jadnici]]
[[hr:Jadnici]]
[[hu:A nyomorultak]]
[[hu:A nyomorultak]]
[[hy:Թշվառներ]]
[[hy:Թշվառները]]
[[it:I miserabili]]
[[it:I miserabili]]
[[ja:レ・ミゼラブル]]
[[ja:レ・ミゼラブル]]

Verzija na datum 3 januar 2011 u 06:23

Jadnici
Naziv izvornika Les Misérables
Autor Victor Hugo
Država Francuska
Jezik francuski jezik (izvorno)
Vrsta djela Roman
Datum izdanja 1862.
Broj stranica 214
Mjesto radnje Francuska
Glavni lik(ovi) Jean Valjean
Cosette

Jadnici (originalni francuski naziv: Les Misérables) (1862), roman francuskog pisca Viktora Igoa, koji se smatra najpoznatijim romanom 19. stoljeća. Prati živote i međusobne odnose nekoliko francuskih likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. stoljeća, koji uključuje napoleonsku eru i desetljeća nakon nje.

Roman se uglavnom bavi životom i djelima svog protagonista - bivšeg kažnjenika Jeana Valjeana (čitaj: Žan Valžan) - koji se nastoji iskupiti, a kroz efekte Valjeanovih djela se nazire i autorov društveni komentar. Roman istražuje prirodu dobra, zla i prava, a također se bavi i poviješću Francuske, arhitekturom Pariza, politikom, moralnom filozofijom, pravom, pravdom, religijom te vrstama i prirodom romantične i obiteljske ljubavi.

Igo je za svoj roman bio inspiriran životom stvarne ličnosti - bivšeg kriminalca i poznatog policajca Françoisa Eugenea Vidocqa, čiji je lik razdvojen na dva glavna lika u romanu. Les Misérables je poznat i po brojnim kazališnim i filmskim adaptacijama, od kojih je možda najpoznatiji istoimeni kazališni mjuzikl, ponekad poznat pod nadimcima "Les Mis" ili "Les Miz" (izgovoreno /leɪ mɪz/).

Vanjski linkovi