Kornelije Fusk – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 35: Red 35:


{{DEFAULTSORT:Fuscus, Cornelius}}
{{DEFAULTSORT:Fuscus, Cornelius}}
[[Category:Umrli 86.]]
[[Kategorija:Umrli 86.]]
[[Category:Rimske vojskovođe]]
[[Kategorija:Rimske vojskovođe]]
[[Category:Flavijevska dinastija]]
[[Kategorija:Flavijevska dinastija]]
[[Category:Pretorijanski prefekti]]
[[Kategorija:Pretorijanski prefekti]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-F|UKS, Kornelije]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-F|UKS, Kornelije]]



Verzija na datum 3 januar 2011 u 00:26

Cornelius Fuscus
Cornelius Fuscus
Nema slobodne slike
Rođen/anepoznato
Umro/laDacija
VjernostRimsko Carstvo
ČinPretorijanski prefekt
KomandePretorijanska garda (81–86)
Legio V Alaudae (86)
Bitke/ratoviGodina četiri cara
Dački ratovi

Kornelije Fusk (Cornelius Fuscus, ? - 86) bio je rimski političar i vojskovođa, poznat po ulozi koju je imao u Godini četiri cara, ali i po katastrofalnom porazu u Domicijanovom dačkom ratu.

Prema Tacitu je poticao iz aristokratske porodice, ali se u doba cara Nerona zadovoljio formalnom titulom viteza i živio "povučenim životom". Međutim, nedugo nakon što se Galba, guverner Tarakonske Hispanije, pobunio protiv cara, upravo je Kornelije Fusk postao jedna od ključnih ličnosti za njen uspjeh, s obzirom da je svojim uticajem uspio uvjeriti nekoliko dotada kolebljivih kolonija u zapadnom dijelu Carstva da mu pruže podršku. Nakon što je u junu 68. i Neronovog svrgavanja preuzeo vlast, Galba je Fuska nagradio mjestom prokuratora provincije Ilirik. Na tom je mjestu Fusk dočekao i Galbinu smrt u januaru 69. kao i smrt njegovog nasljednika Otona u aprilu iste godine. Kada je, pak, Vespazijan digao ustanak protiv novog cara Vitelija, Fusk se formalno priključio guverneru Sirije Gaju Liciniju Mucijanu koji je sa istoka vodio vespazijanske legije na Rim. On i Marko Antonije Prim iz Panonije su potom krenuli na Italiju gdje su u drugoj bitci kod Bedrijakuma porazili vitelijske snage i tako omogućili Vespazijanov dolazak na vlast i uspostavu Flavijevske dinastije.

Historija ne navodi što je bilo sa Fuskom u sljedećim godinama, ali godine 81. ga je Vespazijanov sin, car Domicijan, imenovao pretorijanskim prefektom, odnosno komandantom Pretorijanske garde. Godine 86. je Fusk od Domicijana poslan da porazi Dacija|Dačane pod kraljem Decebalom. Njegova vojska je, međutim, u prvoj bitci kod Tape upala u zajedu te je potpuno uništena, a sam Fusk poginuo.

U rumunjskom historijskom filmu Dačani iz 1966. njegov lik je tumačio francuski glumac Georges Marchal.


Napomene

Reference

Eksterni linkovi

Primarni izvori